Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Абдуллаєва: російська прокуратура обіцяла меддопомогу «вже сьогодні»


Джеміль Темішев
Джеміль Темішев

Кримський адвокат Джеміль Темішев повідомив, що у російській прокуратурі у Криму, куди він звернувся з заявою про «ненадання достатньої медичної допомоги» фігуранту сімферопольського «справи Хізб ут-Тахрір» Узеїрові Абдуллаєву, запевнили, що заарештований «отримає належну медичну допомогу вже сьогодні».

Як повідомляє 30 квітня кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, про це Темішев оголосив, виступаючи на щомісячному зібранні громадського об'єднання «Кримська солідарність».

«Цієї ночі мені довелося скласти низку документів. Зранку я приїхав до прокуратури Криму, детально розписав, що може статися, якщо до Узеїра не допустити лікаря, зустрівся з черговим прокурором. Він мене запевнив, що лікування буде розпочато вже сьогодні. Хоча спочатку говорили, що треба дочекатися закінчення свят», – розповів адвокат.

Темішев додав, що у першій половині дня в СІЗО до Абдуллаєва прийшли члени російської Громадської спостережної комісії (рос. ОНК) в Криму, але результати їхніх відвідин наразі невідомі.

Раніше він повідомив журналістів про важкий стан Узеїра Абдуллаєва, що «загрожує відривом тромбу і генералізованим сепсисом». За даними Темішева, незважаючи на заяву лікаря про те, що Абдулаєву потрібна госпіталізація, підсудного відправили назад в ізолятор, де його стан погіршився.

МЗС України закликало допустити до Абдуллаєва українських лікарів.

У понеділок, 30 квітня, мати Абдуллаєва повідомила, що в її сина, який перебуває в СІЗО Сімферополя, кілька днів тримається висока температура, опухла й набрякла нога, він відчуває сильні болі. За словами Діляри Абдуллаєвої, ці ознаки можуть свідчити про зараження крові.

Перед цим підконтрольний Росії Верховний суд Криму відхилив апеляції захисту фігурантів сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір», серед яких Теймур Абдуллаєв, на продовження запобіжного заходу.

12 жовтня 2016 року в Криму провели обшуки в п’яти мусульманських сім'ях. У результаті обшуків затримано п’ятьох кримських татар, яких звинувачують в участі забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір»: це Рустем Ісмаїлов, Узеїр Абдуллаєв, Теймур Абдуллаєв, Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському «халіфаті», але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії, а з 2014 року і в окупованому нею українському Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у цій країні 2003 року, включивши до списку об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

XS
SM
MD
LG