Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагає від Росії звільнити журналістів Сущенка та Семену – МЗС


Український журналіст Роман Сущенко після затримання російськими силовиками, архівне фото, 2016 рік
Український журналіст Роман Сущенко після затримання російськими силовиками, архівне фото, 2016 рік

Україна вимагає від Росії припинити тиск на засоби інформації на окупованих територіях України – в Криму та частині Донбасу, а також звільнити незаконно утримуваних українських журналістів, Романа Сущенка та Миколу Семену. Про це у Всесвітній день свободи преси, який відзначається 3 травня, написала у мережі Twitter речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца.

«Сьогодні, у Всесвітній день свободи преси, вимагаємо від окупаційної влади припинити придушення свободи ЗМІ в окупованих Криму та на Донбасі. Вимагаємо від РФ звільнити незаконно утримуваних журналістів Романа Сущенка та Миколу Семену, які є заручниками агресії Росії», – написала речниця.

ФСБ Росії 30 вересня 2016 року в Москві затримала Романа Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки, який нібито «цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Росії, що становлять державну таємницю». Кримінальну справу стосовно журналіста порушили за статтею «шпигунство».

27 березня суд почав розгляд справи по суті, засідання відбуваються в закритому режимі. На початку суду Сущенко не визнав провину в повному обсязі.

У вересні 2017 року суд у Сімферополі призначив Семені покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки. У грудні того ж року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років. Микола Семена стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне висловлення думки».

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Том Кент назвав необґрунтованими звинувачення проти журналіста Миколи Семени, також зазначивши, що вирок, винесений підконтрольним Кремлю судом у Криму, має бути скасований.

XS
SM
MD
LG