Доступність посилання

ТОП новини

Десятки тисяч на вулицях, новий прем’єр – трансляція з Єревана


Демонстранти на площі Республіки, Єреван, 8 травня 2018 року
Демонстранти на площі Республіки, Єреван, 8 травня 2018 року

На тлі масових протестів, які тривають в країні майже місяць, парламент Вірменії в другій половині дня 8 травня проголосував за призначення опозиційного лідера Нікола Пашиняна главою уряду.

Десятки тисяч людей зібралися 8 травня на центральній площі столиці Вірменії Єревана, площі Республіки. Вони виступають за усунення від влади Республіканської партії й підтримують опозиційного лідера Нікола Пашиняна.

Трансляцію з Єревана веде вірменська служба Радіо Свобода – Радіо Азатутюн.

1 травня Республіканська партія Вірменії, яка має більшість у парламенті, заблокувала призначення опозиціонера. Це спричинило нові протести в Вірменії, після яких владна партія погодилася посприяти призначенню Пашиняна головою уряду.

Пашинян мав здобути голоси щонайменше 53 депутатів в парламенті, який складається зі 105 місць. Під час голосування 1 травня за його кандидатуру проголосували 45 депутатів, а 56 депутатів, які представляють фракцію Республіканської партії, виступили проти.

Перед сьогоднішнім голосуванням у владній партії заявили, що «8 травня у Вірменії буде прем’єр-міністр».

Керівник парламентської фракції «Елк» Нікол Пашинян був єдиним кандидатом на посаду прем’єра.

Якби парламентові Вірменії і цього разу не вдалося затвердити прем’єр-міністра, то головний законодавчий орган країни був би розпущений і були б призначені дострокові парламентські вибори. За такого сценарію Республіканська партія збергела б контроль над виконавчою владою щонайменше на час виборів. На думку опозиції, це було б неприйнятним, бо це також означало б можливість для владної партії використовувати наявний адміністративний ресурс.

Десятки тисяч громадян 8 травня знову планують зібратися на площі Республіки в центрі Єревана, куди їх напередодні запросив сам Нікол Пашинян для святкування «епохальної перемоги».

XS
SM
MD
LG