Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ: кількість випадків захворювання на кір серед дорослих зростає


Від початку року на кір захворіли 13 883 людини, більшість із них діти
Від початку року на кір захворіли 13 883 людини, більшість із них діти

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що в Україні зростає кількість випадків захворювання на кір серед дорослих. Так, з початку року частка дорослих, які захворіли на кір, зросла з 34% до 44%.

При цьому, як повідомляє МОЗ 8 травня, кількість нових випадків захворювання за останній тиждень знизилась. За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 18-й тиждень 2018 року на кір захворіли 1078 людей: 479 дорослих і 599 дітей.

Від початку року на кір захворіли 13 883 людини, більшість із них діти. За цей час від ускладнень кору померли восьмеро людей: шестеро дітей і двоє дорослих.

Від початку року, за даними МОЗ, найбільше людей захворіли на кір в Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Одеській і Чернівецькій областях. За останній тиждень значно зросла кількість зареєстрованих випадків у Волинській, Вінницькій, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Херсонській, Чернівецькій областях.

У МОЗ заявляють, що працюють над зміною нормативно-правової бази, щоб надати можливість робити безоплатні щеплення вакцинами, закупленими на національному рівні, не лише дітям, а й дорослим у групі ризику. У міністерстві нагадали, що, відповідно до чинного законодавства, вакцини КПК, які закуповуються на національному рівні, не можуть використовуватись для імунізації дорослих.

У МОЗ заявляють, що вакцина проти кору є у наявності в усіх регіонах.

Кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

XS
SM
MD
LG