Доступність посилання

ТОП новини

Харківщина: адвокат ромів у справі про вбивство у Вільшанах заявляє про побиття


Силовики опитують жителів Вільшан про обставини загибелі лідера ромської громади, 16 травня 2017 року
Силовики опитують жителів Вільшан про обставини загибелі лідера ромської громади, 16 травня 2017 року

Адвокат Андрій Муха, який представляє потерпілих у справі про вбивство очільника ромської громади у Вільшанах на Харківщині Миколи Каспіцького, заявляє, що 24 травня на нього скоїли напад і жорстоко побили у власному офісі у місті Дергачі Харківської області.

«Забій легені, рідина в легені, набряк серця, черепно-мозкова травма, підбите око, по тілу садна – п’ятеро людей били. Тому не можу сказати, що помираю, але не дуже добре (почуваюсь – ред.)», – розповів Муха в коментарі Радіо Свобода.

За його словами, нападники приїхали на двох автомобілях, серед них був прокурор місцевої прокуратури Ільгар Гасанов.

«Оглянули мій кабінет, знайшли теку щодо вбивства у Вільшанах, взяли звідти скаргу на дії прокурора місцевої прокуратури Пісоцького, засунули мені в рота, почали поливати кавою, щоб вона була не така суха, і змушували, щоб я її повністю з’їв. Я не міг цього зробити, тому вони мене били. Після цього забрали 2 тисячі доларів, які лежали у мене в столі, ну, в гаманці, і покинули приміщення», – каже Андрій Муха.

Як зазначив адвокат, щодо нападу він звернувся до поліції і повідомив про злочин за статтею «розбій» Кримінального кодексу, але, попри те, що він називав імена декого із нападників, нікого не було затримано.

Поліція і прокуратура Харківщини наразі інцидент офіційно не коментували.

Радіо Свобода направило запит до Національної поліції та Генеральної прокуратури і очікує на відповідь.

У травні минулого року в селищі міського типу Вільшани на Харківщині сталася збройна сутичка між місцевими ромами та частиною жителів, внаслідок чого одна людина загинула і ще четверо зазнали поранень. В обласному управлінні Національної поліції тоді заявляли, що конфлікт має побутове підґрунтя, і почали провадження за двома статтями: хуліганство та навмисне вбивство.

Як пізніше повідомляло «Громадське радіо», підозрюваним у цій справі є колишній селищний голова Вільшан, а нині депутат Харківської облради Олексій Литвинов. За інформацією ресурсу, після мітингів за участі ромської громади правоохоронці почали також розглядати у розслідуванні мотив міжнаціональної ворожнечі.

XS
SM
MD
LG