Доступність посилання

ТОП новини

Департамент спецрозслідувань Горбатюка трансформують, а не ліквідують – Сарган


Департамент спецрозслідувань під керівництвом Сергія Горбатюка (на фото) займається, зокрема, справами щодо подій Майдану
Департамент спецрозслідувань під керівництвом Сергія Горбатюка (на фото) займається, зокрема, справами щодо подій Майдану

Департамент спецрозслідувань ГПУ, очолюваний Сергієм Горбатюком, який займається, зокрема, справами Майдану, буде трансформовано у слідче управління, а не ліквідовано. Про це 23 червня на своїй сторінці у Facebook заявила речниця генпрокурора України Лариса Сарган.

«Департамент спецрозслідувань Сергія Горбатюка трансформується в слідче управління, а прокурори переходять в департамент процесуального керівництва. Такий варіант відокремлення процесуальних керівників від слідчих відбувається для приведення структури Генеральної прокуратури України у відповідність до чинного законодавства. Головне: в результаті реформування жоден слідчий чи процесуальний керівник у «справах Майдану» не буде ні звільнений, ні змінений. Тому Горбатюк і далі розслідуватиме всі справи Майдану», – написала Сарган.

Крім того, за її словами, «точно такої трансформації зазнає, наприклад, департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки (у народі – «департамент Кононенка-Грановського») та всі інші департаменти, в яких поєднане і слідство, і процесуальне керівництво».

Коли офіційно відбудеться реорганізація, буде повідомлення на сайті ГПУ по факту, додала вона.

22 червня депутат Верховної Ради України Мустафа Найєм висловив занепокоєння можливою ліквідацією департаменту спецрозслідувань у Генеральній прокуратурі: «генеральний прокурор готується підписати наказ фактично ліквідує департамент спеціальних розслідувань ГПУ, який займається розслідування справ Майдану. Керівник департаменту Сергій Горбатюк вже попереджений через своїх співробітників про звільнення з займаної посади в зв'язку з реорганізацією підрозділу. На останню нараду щодо реорганізації департаменту Горбатюка навіть не запросили».

Начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк раніше розповідав журналістам, що в Генпрокуратурі не інформують, як має відбуватися подальша робота, перед слідчими зараз стоїть вибір: чи продовжувати вести справи, чи подавати документи до ДБР.

Сергій Горбатюк озвучив один з варіантів, який, на його думку, є прийнятним: автоматичне переведення фахових працівників слідства в ГПУ до ДБР після завершення їхніх повноважень в Генпрокуратурі з подальшою атестацією за результатами роботи.

Водночас, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що він категорично проти можливості автоматичного переведення слідчих ГПУ до ДБР.

Він зауважив, що закон передбачає квотний режим прийняття на роботу працівників, а саме: до 30% слідчих, які до цього працювали в органах прокуратури, до 19% – слідчих, які працюють в інших державних органах і не менше 51% – це особи, які протягом останнього року не працювали на посадах слідчих.

XS
SM
MD
LG