Доступність посилання

ТОП новини

«Це методи банди». «Громадське» та НСЖУ прокоментували конфлікт журналіста з лідером С14


Голова НСЖУ Сергій Томіленко: для організації С14 відсторонення репортера від роботи однозначно сприймається перемогою радикалізму
Голова НСЖУ Сергій Томіленко: для організації С14 відсторонення репортера від роботи однозначно сприймається перемогою радикалізму

Поведінка представників праворадикальної організації С14 під час конфлікту їхнього лідера Євгена Карася та журналіста «Громадського телебачення» Ігоря Бурдиги є неприпустимою, заявила шеф-редактор «Громадського» Ангеліна Карякіна в коментарі Національній спілці журналістів України.

Інцидент трапився 18 липня біля будівлі Голосіївського районного суду Києва, де обирався запобіжний захід підозрюваному в справі щодо розгрому ромського табору на Лисій горі у Києві у квітні. Після засідання журналіста оточили представники С14. Лідер організації Євген Карась вдарив журналіста по обличчю.

«Назвати цей конфлікт перешкоджанням журналістській діяльності складно, оскільки Ігор у цей момент не займався матеріалом, і суперечка між ним і Євгеном Карасем виникла на ґрунті поста Ігоря в соцмережах. У ньому він вжив щодо Карася нецензурну лайку. За це наш кореспондент отримав усну догану. Він, як журналіст, не мав права такого робити, про кого б не писав», – заявила Карякіна.

Водночас вона зазначила, що це жодним чином не виправдовує поведінку Карася.

«Така поведінка неприпустима – як би наполегливо представники С14 не намагалися її нормалізувати. Оточити людину і кидатися на неї – це методи банди. І С14 регулярно до них вдається, про що «Громадське» повідомляє і буде повідомляти. Та ми, як редакція, несемо відповідальність за дії і поведінку в першу чергу нашого журналіста. Ми вирішили відсторонити Ігоря Бурдигу від роботи на місяць, адже він дав привід розгорітися цьому конфлікту, висловившись нецензурно щодо одного з героїв своїх матеріалів», – наголосила Карякіна.

Вона розповіла, що редакція розглядає можливість звернутися до правоохоронних органів щодо цього епізоду, однак сам Бурдига «ще не визначився, як саме він хоче вчинити». НСЖУ зазначає, що журналіст відмовляється давати офіційні коментарі.

Карась на своїй сторінці у Facebook назвав ситуацію з відстороненням Бурдиги від роботи «справедливою».

Голова НСЖУ Сергій Томіленко, зі свого боку, висловив переконання, що редакція «Громадського» «погарячкувала», усунувши Бурдигу.

«Для організації С14, яка демонструє ворожість до журналістів, відсторонення репортера від роботи однозначно сприймається перемогою радикалізму, а не перемогою здорового глузду чи професійної етики. І так само суспільство отримало чергову новину – журналіста побито, а нападник почувається нахабно і нелякано. Якщо сьогодні лишити непокараним удар по журналісту, завтра це може бути пострілом чи вибухом. Хоча відповідальності з журналіста за свою поведінку в соцмережах ця агресія не знімає», – заявив Томіленко.

Рішення, чи буде продовжуватися співпраця з Ігорем Бурдигою, ухвалюватиме редакційна рада «Громадського ТБ», зазначають у НСЖУ.

XS
SM
MD
LG