Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України викликало повіреного у справах Угорщини через заяви Орбана


Прем'єр Угорщини нещодавно заявив, що не вірить у реалістичність прагнень України приєднатися до ЄС або НАТО
Прем'єр Угорщини нещодавно заявив, що не вірить у реалістичність прагнень України приєднатися до ЄС або НАТО

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що 31 липня викликало тимчасового повіреного у справах Угорщини в Україні Ласла Папа через «антиукраїнські висловлювання» угорського керівництва.

«Угорському дипломату було висловлено рішучий протест у зв’язку з низкою недружніх кроків офіційного Будапешта стосовно України і наголошено на необхідності припинення дій, які негативно впливають на двосторонні відносини», – йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій 2 серпня.

Зокрема, українське зовнішньополітичне відомство наголошує на неприйнятності останніх заяв прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо євроінтеграційних і євроатлантичних прагнень України, «які суттєво дисонують з політикою Європейського союзу та, у значній мірі, відображають підходи країни-агресора».

Угорському дипломату також вручили ноту з вимогою надання офіційних роз’яснень у зв’язку із рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області і програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, «оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України», наголосили в МЗС.

Читайте також: З Україною навколо закону про освіту триває «серйозний конфлікт» – МЗС Угорщини

У міністерстві висловили жаль, що останні дії Угорщини свідчать про вибір конфронтації замість співпраці і пряме втручання у внутрішні справи України, попри «конструктивний підхід української сторони».

Раніше прем'єр Угорщини заявив, що не вірить в реалістичність прагнень України приєднатися до Європейського союзу або НАТО.

Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом закон про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року.

Офіційний Будапешт побачив порушення прав угорської меншини (в Україні угорці живуть компактно переважно у Берегівському районі Закарпаття – ред.) у нормі закону щодо обов’язкового отримання освіти державною мовою. Офіційний Київ ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG