Доступність посилання

ТОП новини

Понад 700 росіян у Британії можуть втратити «візу інвестора» через отруєння Скрипалів – The Guardian


У травні виникли проблеми з продовженням візи у російського олігарха Романа Абрамовича, власника англійського футбольного клубу «Челсі»
У травні виникли проблеми з продовженням візи у російського олігарха Романа Абрамовича, власника англійського футбольного клубу «Челсі»

Понад 700 заможних росіян в Британії можуть мати проблеми з продовженням «візи інвестора», повідомляє газета The Guardian з посиланням на джерела в британському Міністерстві внутрішніх справ.

За даними газети, це пов'язано з наміром Лондона скоротити в країні вплив Кремля, якого звинувачують в організації отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері.

Британська влада має намір переглянути понад 3 тисячі інвестиційних віз, виданих з 2008 року росіянам та іншим іноземцям.

За даними джерела видання, деякі іноземці, в тому числі росіяни, втратять візи, якщо уряд знайде у них «докази серйозних фінансових порушень». Саме через це в травні виникли проблеми з продовженням візи у російського олігарха Романа Абрамовича, власника англійського футбольного клубу «Челсі», пише видання.

Представник міжнародної правозахисної організації Transparency International Рейчел Девіс Тека підтримала нові заходи. Вона сказала, що впродовж 2008–2015 років сотні громадян Росії, яку правозахисниця назвала «країною з високим рівнем корупції», отримали візи інвесторів без належної перевірки капіталів.

Минулого тижня британські парламентарі закликали зробити візовий режим зручнішим «для простих росіян і складнішим для олігархів». Заява прозвучала на тлі звинувачень, висунутих Лондоном проти двох громадян Росії, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Солсбері. Британська влада не сумнівається, що обидва мають відношення до спецслужб, і тому покладають відповідальність за замах на російську державу.​

Читайте також: Скотланд-Ярд повідомив приблизну хронологію подій у день отруєння Скрипалів

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» Сергія Скрипаля і його дочки Юлії у Солсбері: це громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов.

У прокуратурі 5 вересня заявили, що мають «достатні докази» для їх обвинувачення. За даними слідства, росіяни в’їхали в Британію 2 березня за російським паспортами на чуже ім’я. Одним із головних доказом проти них є те, що в лондонському готелі, де вони жили, виявлені сліди «Новачка».

У Міністерстві закордонних справ Росії назвали це «інформаційною маніпуляцією».

Отруєння в березні Скрипалів, які після тривалого перебування в лікарні одужали, викликало дипломатичну кризу у відносинах між Великою Британією і ширше Заходом, з одного боку, і Росією, з іншого. Лондон звинуватив в отруєнні Скрипалів бойовою хімічною зброєю, яку почали розробляти в часи СРСР на території Росії, нинішню російську владу. Москва відкидає ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG