Доступність посилання

ТОП новини

Складається неприємна ситуація для влади Росії, яка звикла жити за рахунок патріотичної істерії – Соколов


Акція в Росії проти режиму Володимира Путіна. Барнаул, 12 червня 2017 року
Акція в Росії проти режиму Володимира Путіна. Барнаул, 12 червня 2017 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Петро Гаращук, начальник управління/заступник начальника головного управління розвідки Міністерства оборони України у 1996–2003 роках; Олег Бєлоколос, експерт фонду «Майдан закордонних справ»; Михайло Соколов, політичний оглядач російської служби Радіо Свобода.

Британія назвала прізвища та оприлюднила фото підозрюваних в отруєнні речовиною «Новачок» колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Це двоє громадян Російської Федерації – Олександр Петров і Руслан Боширов. Прізвища, можливо, не є справжніми. Вони прибули з Москви до Лондона 2 березня, за два дні до отруєння Скрипалів. Ці люди зафіксовані камерами відеоспостереження у Лондоні і в Солсбері. За даними слідства, у готелі, де зупинилися чоловіки, виявлені сліди того самого «Новачка». Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей наголосила, що підозрювані є офіцерами російської військової розвідки. У Москві звинувачення не визнають. Речниця МЗС Росії Марія Захарова назвала їх «інформаційними маніпуляціями». Тим часом у соціальних мережах жартують, що у Держдумі Росії можуть з’явитися два нових депутати, натякаючи на відому історію з отруєнням Литвиненка – один із підозрюваних Олег Луговий замість суду потрапив до російського парламенту.

Ваша Свобода | Справа Скрипалів: що буде з відносинами Росії і Заходу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Віталій Портников: Пане Гаращук, чи дійсно можна розслідувати таку складу справу, що прямо прізвища людей оприлюднити, як це зробили британські слідчі органи?

Зараз – 100%, що це була російська робота, при чому далека від професіоналізму
Петро Гаращук

Петро Гаращук: Абсолютно відомо, що є люди, які прилетіли напередодні, за день до отруєння, і через два дні повернулися в Росію – це громадяни Російської Федерації. Керівник Британії Тереза Мей буквально відразу, спираючись на беззаперечні факти, на їхню думку, на той час оголосила на увесь світ! На Заході, на відміну від нашої країни й інших країн, якщо керівник держави говорить, це значить є беззаперечні підстави. Я тоді десь на 95% вірив у сказане Терезою Мей. Зараз – 100%, що це була російська робота, при чому, брудна, далека від професіоналізму.

Подивимося на фотографії цих людей. Руслан Боширов, а підроблена борода – видно навіть не спеціалісту, що це зовсім інші люди, інші прізвища. Дуже грубо. Просто соромно.

(Повна версія програми)

Це (Росія – ред.) міжнародний терорист. Це злочинець міжнародного рівня. Який знову підкреслює, що Будапештський меморандум для них абсолютно нуль значить. Це країна – член Радбезу ООН і член Ради Європи, де захист прав людини на першому місці. Просто диву даєшся!

Наші спецслужби (СБУ і контррозвідувальні органи) працюють і працюють з агентами, яких направляє Росія, яких серед нас багато, я так думаю, досить ефективно. Скільки попереджено різних замахів на людей – не все це знаємо і не все можна викривати. Але СБУ у цьому плані працює професійно. Але нашій владі і службам ще повчитися, як треба захищати громадянина України, як робить це Велика Британія.

Петро Гаращук, начальник управління/заступник начальника головного управління розвідки міністерства оборони України у 1996 - 2003 роках
Петро Гаращук, начальник управління/заступник начальника головного управління розвідки міністерства оборони України у 1996 - 2003 роках

– Пане Бєлоколос, пан Гаращук каже, що це було, як сокирою по голові зроблено, як льодорубом Троцького, щоб не було якихось сумнівів, хто, що і чому. А, може, це навмисне робиться? Може, це демонстрація безкарності? Може, це навмисне перетинання все нових і нових «червоних ліній», щоб показати Заходу його безпомічність у певних речах?

Є певна безпорадність Заходу. Але американські санкції викликали навіть паніку в Росії
Олег Бєлоколос

Олег Бєлоколос: Можливо, і так. У березні багато хто і в Європі казав: Британія не має доказів. Зараз докази беззаперечні. Росіяни взяли цей флакончик і кинули його в коробку, де збирали речі для бідних людей. Навіть не знищили його, щоб не можна було знайти якихось доказів, де бідні люди – вони постраждали. Цей момент британці сприймають дуже серйозно.

Є певна безпорадність (Заходу – ред.). Але американські санкції викликали навіть паніку в Росії (маю на увазі законопроект, який обговорюється в Сенаті). І другий момент – більш жорстко протидіятимуть агентам впливу Росії і можливій російській агентурі, щонайменше, на Заході. І не буде вже таким комфортним середовище, в якому вони діяли. Щонайменше, бачу два таких наслідки.

Олег Бєлоколос, експерт фонду «Майдан закордонних справ»
Олег Бєлоколос, експерт фонду «Майдан закордонних справ»

– Пане Соколов, чи починають вже розуміти в Росії небезпеку санкцій для майбутнього російського режиму? Всередині російської влади також можуть усвідомлювати небезпеку санкцій? Чи це, скоріше, наші бажання і ілюзії, аніж реалістичне оцінювання того, що відбувається?

Путіну доводиться змінювати свою стратегію
Михайло Соколов

Михайло Соколов (переклад): Думаю, що, дійсно, небезпеку санкцій розуміють. І обмеження економічні в значній мірі пов’язані з ціною на нафту. Але санкції посилюють цю ситуацію.

Різні рухи, які відбуваються зараз в середовищі російської економічної влади, доводять, що, не змінюючи свій зовнішньоекономічний курс, Путіну доводиться змінювати свою стратегію.

І в певному сенсі нафтою для нього тепер стають громадяни, котрих влада починає «стригти», що називається, стягувати додаткові податки, мита, акцизи. Ціни на бензин підвищилися (на рівні 80%), зміни пенсійного віку – Путін вперто йде цим шляхом, підвищення ПДВ на 2%. Таким чином, російська влада змушена через санкції і через неможливість вдало кредитуватися, наприклад, як раніше, дотримуватися попереднього курсу, але перекладати економічний тягар санкцій на громадян.

Михайло Соколов (праворуч), політичний оглядач російської служби Радіо Свобода
Михайло Соколов (праворуч), політичний оглядач російської служби Радіо Свобода

Рейтинг Путіна падає, не дуже швидко, але падає. Ще швидше падає рейтинг уряду Медведєва. Зрозуміло, «цар» відносно ще хороший, а «бояри» погані. Ситуація політично складається досить неприємною для влади, яка звикла комфортно жити за рахунок так званої «патріотичної істерії». Тепер їм доведеться озиратися на рейтинги, які змінюються.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Малюнок художника Олексія Кустовського
Малюнок художника Олексія Кустовського

Тереза Мей: підозрювані в отруєнні Скрипалів є офіцерами ГРУ​

Британія скликає надзвичайне засідання Ради безпеки ООН у справі отруєння Скрипалів

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG