Доступність посилання

ТОП новини

«М’яка сила»: голова МЗС розповів, в яких країнах передусім планує працювати Український інститут


Дмитро Кулеба пояснив, що Український інститут – це установа при Міністерстві закордонних справ, що відповідає за просування «української м’якої сили у світі»
Дмитро Кулеба пояснив, що Український інститут – це установа при Міністерстві закордонних справ, що відповідає за просування «української м’якої сили у світі»

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба затвердив 30 липня стратегію Українського інституту, яка зокрема визначає пріоритетні країни для роботи установи. Про це міністр повідомив на брифінгу 31 липня.

Кулеба пояснив, що Український інститут – це установа при Міністерстві закордонних справ, що відповідає за просування «української м’якої сили у світі».

«Культура, туризм – все, що підпадає під назву «публічна дипломатія». Український інститут є нашою зброєю, нашим інструментом публічної дипломатії. Нарешті затверджена стратегія, яка визначає розвиток цієї важливої для зовнішньої політики інституції на наступні п’ять років», – сказав міністр.

За його словами, фахівці Українського інституту та експерти МЗС визначили дві групи країн для діяльності: пріоритетні та важливі. Кулеба стверджує, що єдина різниця між ними – в обсязі спрямованих на ці регіони ресурсів.

Читайте також: Український інститут реалізував 85 проєктів в 11 країнах світу: чи може уряд економити на іміджі України

«Ми перебуваємо в певній реальності фінансовій і людській, тому ми маємо таким чином фокусувати свою увагу, щоб досягати конкретних результатів у важливих точках. Цей поділ жодним чином не ділить країни на менш та більш актуальні, ми підходимо до цього винятково з точки зору того, яким чином ми використовуємо наявні в нас ресурси», – додав він.

Відтак в 2020 році Український інститут (УІ) планує почати свою діяльність в таких пріоритетних країнах: Польща, Німеччина, Франція, Британія, США – і в таких важливих країнах: Угорщина, Нідерланди, Австрія, Литва, Італія.

До важливих країн у 2021 році МЗС відновить Бельгію, Ізраїль і Туреччину, у 2022-му перелік пріоритетних локацій поповнять Японія і Канада.

Читайте також: «Люблінський трикутник»: Україна, Польща та Литва започаткували новий формат співпраці​

«Далі ми будемо рухатися в Китай і Грузію, після цього дійдемо також до Румунії. Це наш план на п’ять років, ми будемо відкривати все нові й нові країни, щоб м’яка сила України в світі ставала все сильнішою», – підсумував Кулеба.

Український інститут був заснований у 2017 році. За результатами перегляду фінансування культурної галузі в квітні 2020 року установа повідомила, що розраховує на 60% від початкового бюджету цьогоріч, тобто 50 мільйонів гривень.

XS
SM
MD
LG