Доступність посилання

ТОП новини

Фактична влада Нагірного Карабаху заявляє про захоплення десятків своїх військових Азербайджаном


Наразі влада Азербайджану не коментувала повідомлення про захоплення вірменських військових
Наразі влада Азербайджану не коментувала повідомлення про захоплення вірменських військових

Кілька десятків етнічних вірменських військових потрапили в полон в результаті рейду азербайджанських військ, повідомила фактична влада Нагірного Карабаху 16 грудня.

«На жаль, кілька десятків наших військовослужбовців були захоплені поблизу Хцаберда (азербайджанський варіант назви села – Чайлаккала – ред.)» – заявив лідер сепаратистського регіону Араїк Гарутюнян.

Уповноважений з прав людини в Нагірному Карабасі Артак Бегларян визначив кількість полонених солдатів близько 60 людей.

Читайте також: Поки світ дивився деінде: як знищили вірменський цвинтар у Джульфі

Раніше «міністерство оборони Нагірного Карабаху» заявило, що втратило зв’язок з низкою позицій армії навколо сіл Хцаберд та Хін Тагер (азербайджанська назва – Коне Таглар).

Наразі влада Азербайджану не коментувала ці повідомлення.

Вірменія та Азербайджан домовились про угоду, засновану на посередництві Москви, яка набула чинності 10 листопада, закінчивши найгірші сутички навколо Нагірного Карабаху з початку 1990-х.

Згідно з угодою, азербайджанець повернув контроль над територіями територій, які етнічні вірмени контролювали з 1990-х років, і між двома сторонами було розміщено майже 2000 російських миротворців.

Російські миротворчі сили повідомили у вихідні, що між двома сторонами почалися бойові дії, які порушили режим припинення вогню.

9 листопада президенти Росії, Азербайджану і прем’єр-міністр Вірменії підписали спільну заяву про повне припинення військових дій у Нагірному Карабасі. Азербайджанська і вірменська сторони зупинилися на фактично контрольованих позиціях, в регіоні з’явилися російські військові в статусі миротворців. Азербайджан повернув контроль над усіма районами по периметру Нагірного Карабаху, а також частиною власне Нагірного Карабаху разом із містом Шуша. При цьому Вірменії гарантується створення транспортного коридору в Карабах, а Азербайджану – в ексклав Нахічевань.

Втім, 11 грудня між двома сторонами стали зіткнення, внаслідок яких загинули четверо азербайджанських військових. Вірменська сторона заявила про кількох поранених.

XS
SM
MD
LG