Доступність посилання

ТОП новини

Новий наступ Росії в Україні. Ось що варто про це знати


Вугледар під час обстрілів армією РФ, 26 січня 2023 року. Наразі місто є одним із головних напрямків нового наступу Росії
Вугледар під час обстрілів армією РФ, 26 січня 2023 року. Наразі місто є одним із головних напрямків нового наступу Росії

Протягом найближчих днів Росія планує розпочати новий масштабний наступ. Як пише Financial Times у матеріалі від 5 лютого, Київ отримав «дуже надійні дані розвідки» про намір РФ піти у новий наступ. 9 лютого американський Інститут вивчення війни повідомив, що Росія вже розпочала велику наступальну операцію в Луганській області.

Раніше в українській розвідці заявляли, що Путін поставив завдання своїм військовим до березня захопити всю територію Луганської та Донецької областей. На яких напрямках можна очікувати ударів та чи здатна Росія захопити Донбас за такий час? З'ясовувало Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Чому новий наступ Росії буде?

Новий масштабний наступ Росії однозначно буде, вважають оглядачі та експерти. І причин для цього у Путіна достатньо. Передусім, президенту РФ потрібна якась перемога.

На думку директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентина Бадрака, Путін розуміє, що для нього вже немає іншого шляху – його в світі вже сприймають лише як злочинця. Тож Путін піде до кінця.

«Все йде до того, що Путін угруповання збере. І використовуватиме. Наскільки воно буде готовим, йому не так важливо. Він зараз готує останній великий бій. І це буде вирішальний бій не лише для Росії, а й для України», – припустив Бадрак в ефірі Радіо Донбас.Реалії.

Наступ потрібен Росії для того, аби отримати ініціативу, вважає військовий експерт Тарас Жовтенко. А також аби завадити ЗСУ готуватися до свого контрнаступу.

«Великі наступальні операції готуються з обох боків. Головні завдання російського командування на даному етапі – встигнути зібрати всі сили раніше за українців. І тими атаками, які зараз йдуть і будуть посилюватись на сході України, вони намагаються втягнути в ці бої якомога більше українських підрозділів, аби вони не мали можливості готуватися для участі в українському контрнаступі», – пояснив Жовтенко в ефірі Свобода LIVE.

Агресор зараз перебуває на піку поповнення своїх втрат, яких він зазнав минулого року, говорить військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. Наразі триває перекидання резервів, які вони підготували.

«Не може армія довго стояти в полі. Вона має рухатися. А тим більше російська армія. Щойно російська армія десь зупиняється, вона одразу йде «врознос». Неуставні відносини, залишення з позицій. Тому вони їх будуть постійно хвилями кидати в бій», – зазначив Світан в ефірі Радіо Донбас.Реалії.

На яких напрямках може бути наступ РФ?

Багато питань викликає масштаб наступу. Financial Times у матеріалі про російський наступ називає його метою окупацію всього Донбасу. Зазначається, що він може розпочатися в районах міст Кремінна і Лиман, де ворог вже кілька тижнів концентрує великі сили.

Крім того, видання зазначає, що Кремль нарощує свої війська на півдні Донецької області, перекидаючи додаткові сили у населенні пункти навколо Маріуполя. Анонімний радник ЗСУ також повідомив виданню, що наступ росіян, ймовірно, очолять елітні підрозділи.​

Так наразі виглядає село Новоселівське на Луганщині. Воно вже декілька разів переходило «з рук в руки» під час боїв на Сватівському напрямку:

Українські посадовці в офіційних заявах впродовж кількох тижнів повідомляли, що напрямки можуть бути різними. Крім Луганської та Донецької областей, називали і південь України – в напрямку на Запоріжжя. Також в цьому контексті згадували північ, зокрема, Харківську область. Однак оглядачі та експерти здебільшого збігаються думками, що головним місцем удару буде Донбас.

Аналітики ISW у звіті 9 лютого зазначили, що Росія пішла у великий наступ у Луганській області, вздовж лінії Сватове-Кремінна. Вони також зауважили, що геолокація кадрів бойових дій підтвердила досягнення російських сил у районі Дворічного на північний захід від Сватового.

Читайте також: Війська РФ несамовито атакують Вугледар: навіщо Путіну місто

Проте на якийсь глобальний, масштабний наступ, у Росії бракує сил та ресурсів. Щоб підготуватися до такого, який був минулого року, агресору готуватися потрібно років 10, говорить військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

Він каже, що зараз російські війська періодично проводять розвідки боєм на всій лінії фронту від Запоріжжя до Куп’янська. І перекидають резерви в бік Кремінної та Маріуполя. Та наступати з усіх боків в них не вийде.

Наступ буде, але на широкомасштабні дії в них бракує сил
Роман Світан

«Наступ буде, але на широкомасштабні дії в них бракує сил. Так, буде посилення тиску. Посилення у живій силі, техніці. Можливо, більше буде авіація використовуватися. Але це не пошириться глибше, ніж на 20-30 км. Це випливає із дальності застосування їх артилерійських озброєнь», – вважає Світан.

Він також зазначив, що ситуація стане вкрай небезпечною для мешканців населених пунктів, які опиняться за 20-30 км від лінії фронту.

«Мешканцям цих районів краще виїхати. Для решти України мало що зміниться», – вважає полковник ЗСУ в запасі.

Очікувати удару можна одразу на декількох напрямках, аби відволікати українські сили від місця головного удару, вважає військовий експерт Тарас Жовтенко.

За його словами, максимальне розпорошення уваги противника – це стиль начальника Генштабу ЗС РФ, командувача Об'єднаного угруповання військ РФ в Україні Валерія Герасимова. Однак, на думку експерта, сам наступ не матиме чітких меж у часі та просторі.

Тарас Жовтенко
Тарас Жовтенко

«Наступальні операції [Росії] не будуть проводитися за сигналом в один якийсь конкретний момент або у визначений час... Все буде плавно. Ні 300, ні 500 тисяч росіян одномоментно не з'являться на фронті. Вони будуть з'являтися хвилями. Адже російська мобілізаційна система не може швидко провести через себе значну частину людей», – вважає Жовтенко.

Чи здатна Росія захопити Донбас до березня?

У своїх останніх звітах американській Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що росіяни ставлять нереалістичні терміни та не мають достатньої бойової міці.

Ні 300, ні 500 тисяч росіян одномоментно не з'являться на фронті. Вони будуть з'являтися хвилями
Тарас Жовтенко

А президент РФ Володимир Путін, можливо, знову переоцінив можливості російської армії, наказавши захопити території Донецької та Луганської областей до березня.

«ISW не виявив ніяких доказів того, що російські сили відновили достатню бойову міць, щоб перемогти українські сили на сході України і захопити понад 11 300 квадратних кілометрів неокупованої Донецької області (понад 42% загальної території Донецької області) до березня», – йдеться у звіті від 2 лютого.

Зважаючи на динаміку станом на зараз, росіянам не вдасться захопити Донецьку область в такий стислий термін, говорить Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

За його оцінками експерта, наразі вже чітко визначилися 5 напрямків, де російські війська докладатимуть найбільших зусиль – судячи з того, що саме там агресор накопичує живу силу та техніку.

«В Луганській області – це Куп’янський напрямок на півночі. І Лиманський напрямок на півдні. Саме на Лиманському напрямку російські війська хочуть вийти на північ Донецької області та контролювати її. Далі у нас Бахмутський, потім Авдіївський, і з півдня – Новопавлівський. Це Вугледар», – сказав Кузан у коментарі Радіо Донбас.Реалії.

«Так, можна сказати, що найближчі місяць-півтора будуть дуже жорсткі бої. Загалом ситуацію можна описати так: живої сили в росіян стало більше, ніж було на початку масштабного вторгнення. Але рівень їхньої підготовки, а також рівень насичення військовою технікою нижчий, ніж був тоді. Тож вони тиснутимуть чисельністю», – зазначив експерт.

Сергій Кузан
Сергій Кузан

Активні бойові дії на Лиманському напрямку вже тривають, але поки не принесли вагомого результату російським військам.

Була потужна атака на Вугледар, у яку кинули не мобілізованих, а професійну тихоокеанську бригаду морської піхоти ВМФ РФ зі значною кількістю техніки. І там теж українським військам вдалося відбити наступ.

На Донеччині продовжує триматися бахмутський район оборони. За оцінкою Кузана, зараз лінія оборони в районі Бахмута виконує свою функцію.

«Ми завдаємо втрат ворогу попри те, що він продовжує насичувати там фронт. Станом на зараз у нас немає потреби залишати ту лінію оборони, яка є. Але вона не одна. І навіть якщо її знищать, то в нас є інші лінії оборони. І знову почнеться такий само процес. Ми вже з нових позицій завдаватимемо значних втрат», – говорить Сергій Кузан.

Також експерт радить не забувати про різницю у логіці ведення війни України та Росії.

«Нам треба відмовитися від таких категорій як «щось втримати до травня». Наша логіка війни відрізняється від логіки росіян. Вони готові жертвувати величезною кількістю людей задля захоплення якогось селища. Ми зважаємо на втрати. У нас інша логіка війни. Ми не обороняємо щось, якщо це недоцільно», – говорить Кузан.

Експерт наголосив, що логіка України – завдавати агресорові значних втрат, при цьому мінімізувати власні.

«Якщо позиція не вигідна і ми зазнаємо таких само втрат, як противник, то треба відійти на більш вигідні позиції», – говорить Кузан.

Також в обороні Донецької області багато що залежатиме від того, яка кількість резервів буде задіювати командування ЗСУ. А ще скільки зброї та боєприпасів буде в наявності.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

XS
SM
MD
LG