Доступність посилання

ТОП новини

ISW про підготовку Росії до нового наступу: «нереалістичні терміни» і «без достатньої бойової потужності»


Українські військовослужбовці готують САУ «Піон» до ведення вогню по російських позиціях біля Бахмуту на Донеччині, 24 січня 2023 року
Українські військовослужбовці готують САУ «Піон» до ведення вогню по російських позиціях біля Бахмуту на Донеччині, 24 січня 2023 року

Російське військове командування, можливо, поспішає розпочати широкомасштабну наступальну операцію з захоплення Донецької області «в нереалістичні терміни і, ймовірно, без достатньої бойової потужності», повідомив у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики згадують вчорашній звіт британської розвідки, яка заявила, що Росія у найближчі тижні навряд чи наростить бойову міць, необхідну для суттєвого впливу на результат війни, у той час як російське військове командування продовжує вимагати нереалістичного та масштабного просування.

«28 січня ISW так само оцінив, що російське керівництво, можливо, знову планує наступ на основі помилкових припущень щодо російських військових можливостей і, ймовірно, не має достатньої бойової потужності, необхідної для підтримки більш ніж однієї великої наступальної операції. ISW також спостерігав, як Кремль сигналізував про підготовку до наступу на початку 2023 року в грудні, але вважає, що час і простір можуть перешкодити намірам Росії здійснити стрімкий і широкомасштабний наступ, оскільки в Україні наближається весняний сезон, непридатний для маневреної війни», – йдеться в повідомленні.

Крім того, аналітики звернули увагу на те, що 7 лютого міністр оборони Росії Сергій Шойгу провів пресконференцію щодо стану війни, «ймовірно, намагаючись представити Міністерство оборони Росії як ефективний і задіяний керівний апарат у той час, як російські військові готуються до нового великого наступу в Україні».

«Ймовірно, Шойгу провів цю пресконференцію для того, щоб створити маску формальності й легітимності для російського Міноборони, яке продовжує зусилля з реформування російської армії, підготовки до нового наступу і створення умов для тривалих операцій в Україні. ISW раніше зазначав, що російські офіційні особи готуються до неминучого російського наступу в Україні в найближчі місяці, і що ці приготування також відбуваються на стратегічному рівні з російськими командними структурами», – йдеться в повідомленні.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що у лютому очікується новий можливий наступ російських військ. Резніков підкреслив, що ситуація на сході України залишиться складною, але контрольованою, додавши, що Сили оборони тримаються на цьому напрямку.

За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, минулого тижня війська РФ всіма силами намагалися прорвати оборону Бахмуту та посилити наступ на Лиманському напрямку.

За її словами, якщо підсумувати всі офіційні зведення з фронту за тиждень і коротко підсумувати, то можна помітити, що військам РФ не вдалося просунутись на Лиманському і Бахмутському напрямках.

2 лютого Інститут вивчення війни заявляв, що президент Росії Володимир Путін, ймовірно, знову переоцінив можливості російської армії, наказавши захопити території Донецької та Луганської областей до березня.

«ISW не виявив ніяких доказів того, що російські сили відновили достатню бойову міць, щоб перемогти українські сили на сході України і захопити понад 11 300 квадратних кілометрів неокупованої Донецької області (понад 42 відсотки загальної території Донецької області) до березня, як, за повідомленнями, наказав Путін», – йшлося в повідомленні.

XS
SM
MD
LG