Доступність посилання

ТОП новини

«Стало страшно і кажу: йдемо в укриття»: як врятувалася родина із будинку у Львові, куди влучила російська ракета


Наслідки ракетного обстрілу Росії житлового будинку у Львові. 10 людей загинули
Наслідки ракетного обстрілу Росії житлового будинку у Львові. 10 людей загинули

ЛЬВІВ – 7 липня у Львові завершили пошуково-рятувальні роботи у багатоквартирному будинку, у який вночі 6 липня влучила російська ракета. Внаслідок російської атаки 10 людей загинули, 45 – поранені, серед яких 3-є дітей. Орієнтовно 60 сімей втратили помешкання.

Останнє тіло загиблої жінки рятувальники дістали з-під завалів 7 липня. Це була десята жертва російської ракетної атаки по Львову. Усі загиблі з одного будинку.

Загинули 32-річна Анастасія Сенів і її мама Мирослава Садова, якій було 60. Анастасія мала невдовзі одружитися.

Внаслідок влучання російської ракети загинули ще жінки віком – 55, 56, 63, 66, 67, 68, 71 рік і 35-річний чоловік.

Серед загиблих є сусідка Наталії Сокирчук, яка у березні 2022 року, втікаючи від війни, переїхала з чоловіком і сином у Львів. Родина проживала на 4 поверсі будинку, який російська ракета зруйнувала вщент, втім, як і нижній поверх.

Правило двох-трьох стін це добре, але я дивлюсь на фотографії і коли немає даху, і трьох стін
Наталія Сокирчук

«Ми спали, почули тривогу. Зазвичай почуваєшся у Львові більш-менш спокійно, ми якось розслабилися. Я не заснула і спостерігала куди летять ракети по телеграм-каналах. Коли побачила, що ракета залетіла у Львівську область, сказала чоловікові і синові йти у ванну. Ми там почули перший вибух. У дверях кімнати трішки розбилось скло.

Мені стало дуже страшно і кажу, що йдемо в укриття. Ми дійшли до підвалу сусіднього будинку і туди буквально пірнули, було відчуття, що небо розривається, дуже сильний вибух. Світло вимкнулось у підвалі, щось посипалось, мені на спину впали двері. Це був другий вибух.

Ми вийшли і читаю, що летить третя ракета. Не розумію, куди йти, бо лишатись небезпечно, якщо удар – впаде будинок. Слава Богу приїхали поліцейські і кажуть іти до дороги. А там Стрийський парк.

Ми і група сусідів пішли туди і чуємо гуркіт в небі, падаємо на землю, відчуваємо сильні вібрації землі, вибух. Недалеко від нас. Був відбій і ми пішли до будинку. Моєї квартири немає. Правило двох-трьох стін це добре, але я дивлюсь на фотографії і коли немає даху, і трьох стін…Люди ходіть в укриття! Не треба ігнорувати, бо ти не знаєш, куди воно летить», – розповіла Радіо Свобода Наталія Сокирчук.

Сім’ю Сокирчуків тимчасово прихистили друзі у Львові. Що далі? Родина ще вирішує.

Відповідь на питання «Як і де жити далі?» сьогодні шукають десятки мешканців двох будинків, які зруйнував російський ракетний удар. Один із них будуть повністю зносити.

Очевидці розповідають

Потерпілі проживають зараз у модульному містечку та інших місцях, наданих міською радою. Вони розповідають, що пережили у ніч на 6 липня:

Я знайшла собаку і в чому була, так і вийшла

– Я знайшла собаку і в чому була, так і вийшла. Поранена, дві руки, але люди постраждали більше. Коли був перший вибух, попадали вазонки, а потім – все гірше.

Все постраждало вдома. Трішки поранена, нога, голова, спину. Була вдома я, мій чоловік після інсульту, донька. Двері заклинуло і я почала кричати, рятувальники підважили двері і ми вийшли, в чому були.

Вся хата постраждала. Все розбите, розтрощене. Я була у підвалі, то посипалось, там лише двері впали, але ми вийшли. В будинку – уламки, люди кричать, все засипано. Виносили сусідів на ношах.

Вхідні двері вивалило, на горі будинку почалась пожежа, там у будинки поруч було попадання

–​ Я з цього будинку. Сиділа ще на кухні, чоловік і донька спали. Щось бухнуло, побачила, що з дверей скло впало. Думаю, поприбираю. Закрила вікно. Як потім бахнуло. Все викрутило, вхідні двері вивалило, на горі будинку почалася пожежа, там у будинки поруч було попадання. Всі, ніби, у нашому будинку живі.

–​ Ми були вдома, спали. Бачила, що пишуть про ракетну атаку. Коли перша прилетіла, ми пішли в укриття. Взяли кота. Було три вибухи. В квартирі все в склі, нема нічого.

–​ Як були вибухи, ми вийшли. Повернулась після відбою і знайшла ще свою кішку. Просто жах – вибиті вікна у всьому будинку, машини. В деяких сусідів вибиті двері. Дякувати Богу, всі живі.

–​ Ми були в хаті, спали, коли почалось. Нас було 5 людей у квартирі. Діти нормально, лише я постраждала, – розповіли Радіо Свобода потерпілі.

14 потерпілих були госпіталізовані. На сьогодні у лікарні перебувають шестеро людей. Наймолодшому пацієнту – 20 років, найстаршій пацієнтці – 74 роки.

У людей осколкові поранення, різні ушкодження обличчя та кінцівок, різані рани.

Стан – середньої важкості
Сергій Іщук

«Постраждалі отримали зовнішні ушкодження обличчя та кінцівок через уламки скла чи інших важких предметів, які могли падати і вдарити. Також це осколкові поранення. Стан – середньої важкості, вони продовжують лікування», – каже Сергій Іщук, завідувач приймального відділення лікарні святого Пантелеймона.

  • Ракетну атака вночі 6 липня міський голова Львова назвав «найбільшою атакою на цивільну інфраструктуру міста від початку повномасштабного вторгнення».
  • Росія випустила десять крилатих ракет «Калібр» з акваторії Чорного моря, сім з них були збиті ППО.
  • Росія поцілила в історичну частину Львова, будинковий комплекс 20-30-х років минулого століття, зі статусом пам’ятки архітектури місцевого значення.

Внаслідок ракетного обстрілу Львова понищені сотні вікон у понад 30 будинках. Зокрема, і в будинку для дітей-сиріт. Коли почалась тривога працівники одразу ж пішли з усіма дітьми, а їх близько 70-ти, віком від новонароджених і до 6 років, в укриття. Завдяки цьому жодна дитина не постраждала.

Мешканцям на сьогодні відновлене електропостачання і водопостачання. У кого у помешканні ще відсутня вода, можна набрати її з автомата, встановленого на вулиці.

Львівські підприємці швидко зреагували на людську біду і одразу ж організували безкоштовні напої та їжу. Комунальні служби спрацювали блискавично. На вулиці вже відновили рух транспорту.

Ракетною атакою пошкоджено і об’єкт критичної інфраструктури у Львові.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG