Доступність посилання

ТОП новини

Для домашніх улюбленців. Як переселенці з Покровська почали успішний бізнес у Львові


Уряд запровадив програму підтримки малого бізнесу «єРобота»
Уряд запровадив програму підтримки малого бізнесу «єРобота»

ЛЬВІВ – Львівщина серед лідерів поміж областей, жителі якої скористалися грантами державної програми «єРобота» і створили свій малий бізнес. З 1 лютого до 1 травня цього року загалом у державі 1240 осіб отримали позитивну відповідь про надання гранту на підтримку малого підприємництва, з них близько 180 – з Львівської області.

Як програма «єРобота» реально допомагає українцям розпочати власну справу?

Олеся і Ярослав Духно, коли почалась повномасштабна війна в Україні, переїхали з Покровська у Львів. Перші місяці працювали у гуманітарному штабі. Жило подружжя з 11-річною дитиною на заощадження. У рідному місті у них були два будівельні магазини. За три місяці до російської агресії родина Дахно придбала у кредит приміщення площею 400 квадратних метрів під нову крамницю. Вже двічі у неї влучала російська ракета і пошкоджено фасад.

Свій магазин у Покровську перетворили у гуманітарний штаб
Ярослав Духно

«Також у борг ми придбали товари, скористались кредитною банковою програмою. Але 25 лютого я поїхав по дружину у Київ і ми переїхали у Львів. Перші місяці займались лише гуманітарною допомогою. Свій магазин у Покровську перетворили у гуманітарний штаб і там працював колектив магазину. Ми оплачували зарплату. Потім почали роздивлятись у Львові і думати, чим займатися. Познайомились із майбутнім нашим партнером. У них були два зоомагазини у Львові і торгова марка. Запропонували нам вступити у ділове партнерство: придбати права на використання їхньої торгової марки і відкривати магазини», ‒ розповідає Ярослав Духно.

Ярослав Духно
Ярослав Духно

Цією пропозицію нових знайомих у Львові Олеся і Ярослав Духно вирішили скористатися. І спершу подали заявку на отримання гранту державної програми «єРобота». Двічі отримали відмову, переробили подання і на третій раз була позитивна відповідь.

Протягом пів року зобов’язаний офіційно працевлаштувати двох людей
Ярослав Духно

«Дуже добре, що цією програмою передбачено, що можна кілька разів подавати заявку. Я дізнався про державну програму допомоги, що можна отримати грант, зайшов на офіційний сайт державної установи, скачав файл, де вже все було ретельно підготовлено. Коли розписуєш бізнес- план на 3 роки, як підприємець, то маєш власне бачення. А коли дивиться керівник центру зайнятості, то він бачить по-своєму. Я отримав 250 тисяч гривень.

Протягом пів року зобов’язаний офіційно працевлаштувати двох людей. Протягом трьох років не звільняти, сплачувати податки. Сумарно, якщо порахувати, якраз виходить сума у розмірі гранту. Протягом трьох років держава це повертає у якості податків за цих людей які працюють», ‒ каже Ярослав Духно.

Ми підлаштувались під цю програму, щоб не була лише торгівля
Ярослав Духно

Олеся і Ярослав Духно, згідно з програмою «єРобота», отримали грант сумою 500 тисяч гривень на обох. Цих грошей їм вистачило, щоб відкрити два зоомагазини «Лапка»: придбати обладнання, організувати рекламу, купити сировину, яку вони фасують. Адже кошти у рамках програми «єРобота» не надають на торгівлю, має бути якась діяльність.

Ми підлаштувались під цю програму, щоб не була лише торгівля
Ярослав Духно

«Ми підлаштувалися під цю програму, щоб не була лише торгівля. Замовляємо сировину і її фасуємо. Зараз у нас троє працівників і один перебуває на стажуванні. Ми почали цей бізнес торік у вересні. Сьогодні наші магазини вийшли на нуль: ми заробляємо на оренду, зарплату і податки. Цей бізнес дуже перспективний. Вже є 5 магазинів із мережі «Лапка», а до кінця року буде 10. Успіх у тому, що ми будуємо модель таким чином, що люди, які хочуть придбати корм для тварин, то магазин біля їхніх домівок», ‒ розповідає Ярослав Духно.

Нині родина переселенців має реструктуризований борг розміром 800 тисяч гривень, які вкладені у магазин у Покровську.

Скористалась грантом «єРобота» львів’янка, лікарка сімейної медицини Наталія Похмурська, яка створила медичний центр у Львові. Приміщення орендує, а за суму гранту придбала медичне обладнання для діагностики.

Повертається цей грант за рахунок виплат податків на найнятих працівників
Наталія Похмурська

«Коли почалась повномасштабна війна, власник, у якого я орендувала приміщення, змінив його цільове призначення. Фактично, медичний центр я змушено закрила. Потім почала шукати приміщення і вирішила скористатися грантом, щоб була часткова компенсація за оренду. Завдяки гранту 55 тисяч гривень пішло як компенсація за оренду. Коли я подавалась для участі у гранті, відбувся скачок долара і апаратура подорожчала. Зі 195 тисяч виросла ціна до 250 тисяч. Цей грант пішов і на виробника обладнання з Харкова і мені на придбання. Я займаюсь рефлекcотерапією і новий прилад нейроміограф (визначає реакцію м'язів у відповідь на електростимуляцію периферичних нервів ‒ ред.) дає можливість більше людей діагностувати і приймати. Повертається цей грант за рахунок виплат податків на найнятих працівників і єдиного на підприємця. Такий грант є дуже добрим», ‒ говорить Наталія Похмурська.

Лікарка Наталія Похмурська
Лікарка Наталія Похмурська

Охочих почати власну справу стає більше

Минулого року у липні український уряд запровадив програму «єРобота», щоб допомогти громадянам створити власну справу, робочі місця. Це програми невеликих грантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, більших грантів на створення та розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства. Найбільше заявок надходить від громадян, які хочуть відкрити невелику власну справу. І цьогоріч подань стало ще більше, зокрема і у Львівській області.

Зараз є зріст подачі заявок
Василь Бариляк

«У Львівській області понад 180 позитивних рішень на отримання грантів за два місяці. Минулого року за 6 місяців було 433. Основні помилки, коли людям відмовляють, це неправильно заповнений бізнес-план, погана кредитна історія. Але 9 з 10 проєктів проходять. Зараз є зріст подачі заявок», ‒ каже Василь Барилюк, керівник Львівського обласного центру зайнятості.

Цей апарат Наталія Похмурська придбала за грантові кошти
Цей апарат Наталія Похмурська придбала за грантові кошти
  • З початку 2023 року понад 1200 громадян України отримали позитивну відповідь щодо поданих ними заявок і держава надасть їм загалом майже 300 млн. гривень. Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна. За її словами, будуть створені десятки нових підприємств, а діючі збільшать потужність, відкриють нові напрямки виробництва, понад 2 600 працівників зможуть отримати роботу на новостворених робочих місцях.
  • Серед тих, хто скористається у найближчий час єРоботою, 52% жінок і 48% чоловіків, 80% осіб ‒ з вищою освітою. Найбільше з них із Львівської, Київської, Рівненської, Вінницької, Тернопільської областей і Києва.
  • Гранти від держави розміром від 50 до 250 тисяч люди просять під оптову та роздрібну торгівлю, ремонт автотранспортних засобів, тимчасове розміщування й організацію харчування, переробну промисловість. Гроші можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення.
  • У разі невиконання умови, нецільового використання коштів різницю між сумою гранту і сплаченими податками людина змушена повернути. Підприємці не отримують гроші на руки. Ця сума гранту перебуває на рахунку Ощадбанку, і витратити гроші можна тільки на те, що передбачено у бізнес-плані.
  • Цього року на гранти для започаткування власної справи у бюджеті передбачено 1,8 млрд гривень на близько 10 000 мікрогрантів.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG