Доступність посилання

ТОП новини

Майже 20 тисяч дітей на сході України проживає у локаціях із ускладненим доступом до медичних послуг – ЮНІСЕФ


Фахівці наголошують, що до будь-якого спаду у плановій вакцинації варто ставитися серйозно, адже це може привести до спалахів небезпечних інфекційних хвороб.
Фахівці наголошують, що до будь-якого спаду у плановій вакцинації варто ставитися серйозно, адже це може привести до спалахів небезпечних інфекційних хвороб.

Близько 20% родин із дітьми на сході України не мають підписаних декларацій з сімейним лікарем, підрахували у Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ). Доступність медичних послуг, а також їхня якість є одним із важливих компонентів ефективної системи охорони здоров’я, але на цих територіях, зауважують співробітники Фонду, ці чинники потребують покращення. До такої ситуації призводять наслідки збройного конфлікту, а також вплив пандемії коронавірусу. З якими ще проблемами стикаються діти на сході України, і як там відбувається планова вакцинація?

Показники вищі, ніж очікували

Ситуація з плановою вакцинацією дітей на сході України докорінно різниться на підконтрольних уряду територіях і в її окупованих частинах, зауважують фахівці.

На вільній території Донецької і Луганської областей отримують вакцини в рамках календаря щеплень і державних закупівель.

Відтак, говорити про разючі відмінності щодо планової вакцинації з іншими регіонами України не доводиться, зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб і дитячої імунології у НМАПО імені Шупика Федір Лапій. За його словами, 2020 рік Україна завершила з набагато кращими показниками з планового щеплення, ніж очікувалося.

Якщо з початком року через пандемію СОVID-19 рівень охоплення плановою вакцинацією різко знизився (особливо це було помітно у березні-квітні), то влітку темпи щеплення вдалося надолужити.

Федір Лапій
Федір Лапій

«Чимало дітей були вакциновані. Закінчили 2020 рік трохи вище 80%, якщо брати по вакцинах (першу дозу) проти кору, паротиту та краснухи, яка вводиться у перші 12 місяців життя. Це, звичайно, нижче, ніж у 2019 році, але прогнози були гірші.

Я маю інформацію, що туди вакцини завозить країна-окупант
Федір Лапій

Тут треба дякувати і колегам, і батькам, які розуміють важливість вакцинації. Щодо окупованої частини Донбасу, то український уряд не привозить туди вакцини, відтак забезпечити планове щеплення у цих регіонах неможливо. Я маю інформацію, що туди вакцини завозить країна-окупант. Це стосується як планової вакцинації (серед дітей і дорослих), так і вакцинації проти коронавірусу», – наголосив імунолог.

Ситуація з плановим щепленням у Донецькій області є контрольованою, повідомляє на фейсбучній сторінці Донецька обласна держадміністрація. Якщо у минулі роки показник щеплення «завжди кульгав», то нині він вищий, ніж середній показник по всій державі.

Фахівці ВООЗ розглядають Україну як державу з високим ризиком розвитку інфекційних захворювань, зокрема, поліомієліту і кору, оскільки через уповільнення вакцинації українські медики час від часу фіксують спалахи цих хвороб.

Наразі декларації з сімейним лікарем вже уклали понад 30 мільйонів пацієнтів, серед них 7 мільйонів – це діти від 0 до 17 років, повідомляє на своїй сторінці у фейсбуці Національна служба здоров’я.

Одна з найбільших проблем Донбасу – це бідність

Доступність, а також якість медичних послуг є важливими компонентами ефективної і якісної системи охорони здоров’я. У східних регіонах України ці чинники потребують покращення.

Як зазначили у відповідь на інформаційний запит Радіо Свобода у Дитячому фонді ЮНІСЕФ, наразі близько 20% родин із дітьми на сході України не уклали договорів з своїм сімейним лікарем. Майже 20 тисяч дітей проживають на територіях, де їм складно отримати доступ до медичних послуг, або це взагалі неможливо. На сході України негативний вплив пандемії коронавірусу поєднується із наслідками збройного конфлікту.

На сході України негативний вплив пандемії COVID-19 на медичну систему поєднується із наслідками збройного конфлікту. Зруйнований проросійською артилерією будинок на передових позиціях української армії під Зайцеве, що під під Горлівкою, 14 червня 2018 року (photo: Andriy Dubchak)
На сході України негативний вплив пандемії COVID-19 на медичну систему поєднується із наслідками збройного конфлікту. Зруйнований проросійською артилерією будинок на передових позиціях української армії під Зайцеве, що під під Горлівкою, 14 червня 2018 року (photo: Andriy Dubchak)

Гостра проблема, з якою стикнулися мешканці Донбасу, полягає у масовому зубожінні населення. Карантин, зменшення попиту на послуги призвели до погіршення соціально-економічного становища людей і зменшення рівня їхніх доходів.

За найбільш оптимістичним сценарієм, який наводить Дитячий фонд ООН, більше 6 мільйонів людей могли опинитися за межею бідності, серед яких майже півтора мільйона дітей.

  • Зображення 16x9

    Надія Константінова

    На Радіо Свобода з 1999 року. Закінчила магістратуру Інституту журналістики КНУ імені Шевченка. Займалася правозахисною і соціальною тематикою. Була редактором спільного проєкту Радіо Свобода і «Нашого Радіо» «Звуки життя», згодом «Лінія уваги» на «Радіо Мелодія».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG