Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко залучається підтримкою серед українців у США (світова преса)


Виступ президента України Петра Порошенка в Генеральній асамблеї ООН 20 лютого 2019 року
Виступ президента України Петра Порошенка в Генеральній асамблеї ООН 20 лютого 2019 року

Президент України Петро Порошенко залучається підтримкою серед українців, які мешкають за кордоном, адже голоси діаспори мають вирішальне значення для його перемоги на президентських виборах, мовиться в американській газеті The New York Times. Медіа-агентство Euronews повідомляє, що Іспанія відмовлятиме у реєстрації немовлят, народжених від сурогатних матерів в Україні. А ірландська газета The Irish Times пише про те, що київські високопосадовці й досі не домоглися справедливості для загиблих під час Євромайдану, через що їх критикують як в Україні, так і за кордоном.

Президент України Петро Порошенко залучається підтримкою серед українців, які мешкають за кордоном, мовиться в американській газеті The New York Times. У той час як люди зібралися у Києві, щоб поклали квіти і запалити свічки на площі, де п’ять років тому загинуло понад сто протестувальників, Порошенко перебував у Нью-Йорку, щоб відзначити річницю Революції гідності.

У своєму виступі в ООН і під час зустрічей із українською діаспорою в Нью-Джерсі Порошенко висловив вдячність за міжнародну підтримку України.

31 березня в Україні відбудуться президентські вибори, і «голосування діаспори розглядається як таке, що має вирішальне значення для його перемоги, бо його популярність, яку похитнули звинувачення в корупції, опустилася в самій Україні», мовиться у статті.

«Українці ж за кордоном згуртувалися навколо уряду: багато хто відправляв гроші, теплий одяг і навіть зброю українській армії, і загалом підтримував Порошенка під час його важкого перебування на посаді», – зазначає автор.

За словами Вероніки Плісак, яка переїхала до Америки ще у 90-х роках і прийшла на зустріч із українським президентом, той факт, що Порошенко приїхав, означає, що він «хоче бути з нами в цей важливий день, і що він цінує підтримку США в цей момент».

Близько 200 американців українського походження приїхали з різних міст, щоб побачити Порошенка і відвідати месу в Меморіальній церкві Святого Андрія – центральній установі Української православної церкви у США.

Попри руйнівний конфлікт на сході України і деякий регрес адміністрації Порошенка щодо економічних і політичних питань, які затьмарили ідеали революції 2014 року, повстання 2014 року все ще резонує в українській діаспорі, зазначає автор.

Медіа-агентство Euronews повідомляє про те, що Іспанія відмовлятиме у реєстрації немовлят, народжених від сурогатних матерів в Україні.

Це стало відомо після оголошення посольства Іспанії в Україні у вівторок, 19 лютого. У дописі у фейсбуці диппредставництво повідомило, що вже наявні справи розглядатимуть в індивідуальному порядку, але ніяких нових реєстрацій дітей, народжених за допомогою сурогатного материнства в Україні, не буде.

Автор нагадує, що ще в серпні минулого року чималій кількості іспанських родин довелося наразитися на труднощі з реєстрацією своїх дітей. Іспанський уряд посилався на занепокоєння медичними зловживаннями і торгівлею людьми.

Більшість країн Європи, серед яких Іспанія, заборонили сурогатне материнство, у той час як в інших країнах – таких, як Британія чи Португалія, – діють суворі обмеження.

В Україні правові регулювання сурогатного материнства менш суворі – закон дозволяє гетеросексуальним парам користатися такими послугами незалежно від того, чи є вони громадянами України, чи іноземцями. В Україні також немає обмежень щодо ціни на послуги сурогатних матерів.

Ірландська газета The Irish Times пише про те, що київські високопосадовці й досі не домоглися справедливості для загиблих під час Євромайдану, який відбувся п’ять років тому. За це владу критикують як в Україні, так і за кордоном, мовиться у статті.

Багатьом обвинуваченим вдалося ухилитися від правосуддя, поїхавши до Росії, тоді як інші підозрювані, які все ще перебувають в Україні, уникнули судового переслідування через очевидне небажання чиновників діяти, зауважує автор.

Ця критика показує, як чиновники, які прийшли до влади після Революції гідності, «захищали і зберігали свої багаторічні мережі, надаючи перевагу особистим зв’язкам і лояльності, а не вимогам громадськості припинити корупцію, злочинність і кумівство», мовиться в матеріалі.

«Криза безпеки в Україні, яка утворилася після революції, коли Росія захопила Крим і розпалила війну на сході України, також могла допомогти деяким впливовим особам виторгувати обіцянку лояльності до Києва в обмін на неформальний захист від переслідування», – пише автор.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що з 66 осіб, звинувачених у безпосередній участі в убивстві протестувальників на Майдані, 46 утекли в Росію, а решта перебуває під вартою. Він пообіцяв передати ці справи до суду, як тільки парламент України проголосує за закони, пов’язані з заочними судовими процесами, нагадує автор.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG