Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Крим на столі в Путіна


Канада. Під час акції з вимогою до Росії припини війну проти України. Торонто, 27 лютого 2022 року
Канада. Під час акції з вимогою до Росії припини війну проти України. Торонто, 27 лютого 2022 року
(Рубрика «Точка зору, спеціально для Крим.Реалії)

Практично всі російські вимоги до українського керівництва, які оприлюднять під час переговорів делегацій України та Росії або ж повідомляють іноземним політикам, які відвідують Москву – як прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет – або спілкуються з Володимиром Путіним телефоном – як президент Франції Еммануель Макрон – незмінно включають пункт про визнання російського статусу окупованого Криму.

Це вкотре підтверджує тезу, яку я обстоюю з 2014 року. Володимир Путін був упевнений, що міжнародна спільнота змириться з фактом анексії Криму і рано чи пізно визнає його російським. Коли в Кремлі переконалися, що цього не сталося і не станеться, Путін, як бачимо, дійшов іншого рішення – щоб світ визнав Крим російським, необхідно, щоб це зробила сама Україна. Ну або щоб Українська держава просто перестала існувати. Нема України – немає проблем.

Путін дійшов іншого рішення – щоб світ визнав Крим російським, необхідно, щоб це зробила сама Україна. Ну або щоб Українська держава просто перестала існувати

Саме тому я ризикну стверджувати, що розв'язана Путіним масштабна війна серед основних цілей має визнання Києвом російського статусу окупованого півострова, а проведення у Києві в серпні 2021 року саміту «Кримської платформи» – тепер я вже можу говорити з упевненістю – стало для російського президента додатковим доказом, що треба розпочинати війну. Тому що Путін переконався: і нове українське керівництво не відмовляється від ідеї повернення Криму, а світ його активно підтримує.

Путін, ймовірно, розраховував, що війна проти України призведе до швидкого захоплення Києва та формування в українській столиці маріонеткового керівництва на чолі, можливо, з колишнім президентом Віктором Януковичем. Ця нова адміністрація і мала визнати легітимність окупації та анексії Криму. Але тепер, коли з кожним днем цієї жорстокої війни стає очевидним, що Кремль не нав'яже українцям доморощеного Квіслінга, російський президент намагається домовитися про визнання Криму з Володимиром Зеленським. Зокрема, саме про такі умови він говорив під час переговорів з ізраїльським прем'єр-міністром.

Проте Нафталі Беннет, як зазначає ізраїльська преса, не захотів грати роль Чемберлена і просто довів російські пропозиції до відома українського президента.

Навіть якби в Києві знайшовся політик, який погодився б із подібними умовами Путіна, це навряд чи призвело б до визнання російського статусу Криму міжнародним співтовариством

Думаю, і в цьому випадку Путін припускається чергової політичної помилки. Я навіть не обговорюватиму питання про те, чи може будь-який глава Української держави визнати порушення його територіальної цілісності легітимним. Зрозуміло інше: навіть якби в Києві знайшовся політик, який погодився б із подібними умовами Путіна, це навряд чи призвело б до визнання російського статусу Криму міжнародним співтовариством. Тому що всі чудово знали б, що українська згода отримана під дулом автомата, під загрозою подальшої руйнації українських міст і вбивства мирних жителів.

Під час останнього голосування на сесії Генеральної асамблеї ООН проти засудження російського вторгнення в Україну, окрім Росії, голосували переважно держави, на території яких є російські війська. Припустимо, що й Україну силоміць приєднали до цього клубу окупованих. Але що це змінить у сприйнятті світом окупації Криму? Впевнений – нічого!

Думаю, і самому Путіну, і його співвітчизникам треба змиритися з однією простою істиною: з погляду міжнародного права Крим був, є і буде територією України, а не Росії. І після відходу Путіна з політичної сцени – сподіваюся, вже скорого – Росії доведеться або відмовитися від окупації Криму, або попрощатися з надією на повернення до числа країн цивілізованого світу.

Інших варіантів просто немає – що б там собі не фантазував Володимир Путін і до яких би витончених форм військового та політичного шантажу він не вдавався б.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG