Доступність посилання

ТОП новини

Що заколот «Вагнера» означає для президента Китаю?


Президенти Китаю Сі Цзіньпін та Росії Володимир Путін (архівне фото)
Президенти Китаю Сі Цзіньпін та Росії Володимир Путін (архівне фото)

Ще не осів пил навколо заколоту Євгена Пригожина та його приватної групи найманців «Вагнер», який сколихнув Росію та виявив нові тріщини у владі російського президента Володимира Путіна. Але що це означає для Китаю та його лідера Сі Цзіньпіна, який був найсильнішим прихильником Москви та Путіна після повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року?

Коли 24 червня війська «Вагнера» під проводом Євгена Пригожина захопили великий російський військовий командний центр у російському Ростові-на-Дону і пішли маршем на Москву, китайські офіційні особи мовчали.

Це питання внутрішніх справ Росії
МЗС Китаю

Китайські державні ЗМІ надавали пряме, фактичне висвітлення подій, що відбувалися на місці, і не висловлювали жодної симпатії до Пригожина чи бійців «Вагнера», а натомість здебільшого повторювали риторику з промови Володимира Путіна про потребу дотримуватись закону, порядку та стабільності.

Офіційний Пекін порушив мовчання лише в неділю, 25 червня – після того, як Пригожин розвернув військову колону, що прямувала до Москви, після угоди з Путіним, досягнутої за посередництва білоруського правителя Олександра Лукашенка.

Євген Пригожин під час запису відео в Ростові-на-Дону, який його бійці взяли під контроль на добу. 24 червня 2023 року
Євген Пригожин під час запису відео в Ростові-на-Дону, який його бійці взяли під контроль на добу. 24 червня 2023 року

«Це питання внутрішніх справ Росії», – йдеться в заяві МЗС Китаю. «Китай підтримує Росію у захисті національної стабільності та забезпеченні розвитку та процвітання».

Того ж дня заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко вилетів до Пекіна на, як було сказано, заплановану зустріч, де він зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом.

«Під стратегічним керівництвом президента Сі Цзіньпіна і президента Володимира Путіна китайсько-російська політична довіра продовжувала поглиблюватися», – сказав заступник міністра закордонних справ Китаю Ма Чжаосюй після зустрічі.

Чому це важливо?

Тепер Сі має збалансувати постійну підтримку Путіна із перестраховкою від можливості того, що час перебування російського лідера при владі може бути скорочений.

Є китайська приказка про те, як нагодувати тигра, а потім накликати біду
Ю Суй

Партнерство Сі з Путіним базується на суміші ідеології та прагматизму, і кілька китайських вчених стверджують, що заколот Пригожина може обмежити прагматичну привабливість Кремля.

Юй Цзяньжун, відомий китайський інтелектуал, опублікував відео для своїх понад семи мільйонів підписників у Weibo (китайська версія Твіттера), на якому росіяни в Ростові-на-Дону сердито реагують на в’їзд поліції до міста, де він припустив, що «Вагнер» користується певним рівнем громадської підтримки.

«Я дійсно не знаю, що відбувається в цій країні», – написав він.

Мешканці Ростова вітають танкистів ПВК «Вагнер». Ростов-на-Дону, 24 червня 2023 року
Мешканці Ростова вітають танкистів ПВК «Вагнер». Ростов-на-Дону, 24 червня 2023 року

Тим часом Ю Суй, професор Китайського центру сучасних світових досліджень, сказав газеті China Daily, що заколот, «безсумнівно, є тривожним дзвоном для Росії», і що цей епізод нагадав йому «китайську приказку про те, як нагодувати тигра, а потім накликати біду».

Дії Путіна дають Сі Цзіньпіну постійний потік уроків, які надто дорогоцінні, щоб їх не вивчити
Міньсінь Пей

Шанхайський дослідник міжнародних відносин Шен Дінлі сказав Guardian, що, на його думку, ці події призведуть до посилення залежності Росії від Китаю і що Пекін займе «більш обережну позицію щодо Росії».

Як написав Мінсінь Пей, професор коледжу Клермонт МакКенна, у нещодавній статті для Bloomberg, написав, що вторгнення та дії Путіна з того часу дали Сі Цзіньпіну постійний потік уроків, які «надто вартісні, щоб їх не вивчити», коли йдеться про підтримку армії, відсутність приватних армій і збереження менш персонального контролю держави.

Коли справа доходить до заколоту Пригожина, пише Мей, це «нагадування Сі Цзіньпіну про те, що націоналізм – це палиця із двома кінцями».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG