Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони РФ заявило про наступ ЗСУ, Генштаб закликає мовчати: що відбувається


Президент України Володимир Зеленський напередодні зробив заяву, що Україна готова до наступу, готова звільняти свої території
Президент України Володимир Зеленський напередодні зробив заяву, що Україна готова до наступу, готова звільняти свої території
  • Український контрнаступ розпочався?

Принаймні про це повідомили в російському Міноборони. І називають п'ять напрямків. В той же час в українському Генштабі закликають до тиші і публікують загадковий ролик. Який несподівано з'являється і на екранах телевізорів в окупованому Криму.

На що натякають в Генштабі ЗСУ? Чи дійсно контрнаступ розпочався і що це означає? Говоримо з військовим експертом.

Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода. Ранок:

  • Яка ситуація у Бахмуті?

У Бахмуті російські сили продовжують ротацію, прикриваючись артилерійським вогнем. За добу російські війська можуть відкривати вогонь до 500 разів по українських позиціях, кажуть в Генштабі. В цей же час керівник ПВК Вагнер - Пригожин визнає, південно-східні околиці Бахмута повернулися під контроль ЗСУ і російські сили не контролюють місто повністю.

Для чого російські сили проводять ротацію? Та до чого готується російська армія?

  • У Бєлгородській області тривають бої

Російський добровольчий корпус заявляє, що захопив в полон російських військових на їх же території і готовий обміняти їх на зустріч з главою регіону. Губернатор щоправда поки на зустріч не з'явився. Тим часом на Бєлгородщині заявляють про пожежу на підстанції через нібито вибухівку з безпілотника. Останні новини з україно-російського прикордоння розкажемо далі.

  • У Києві продовжують перевіряти готовність укриттів

Перевірки укриттів на 15-му місяці війни розпочали після загибелі 1 червня внаслідок російського ракетного удару трьох людей, серед них і дитини, поблизу закритого сховища в Деснянському районі столиці.

Наразі лише половина з перевірених бомбосховищ Києва готова до використання.

У справі про загибель людей суд обрав запобіжний захід чотирьом особам.

«Трьом службовим особам – першому заступнику Деснянської РДА, директору місцевої поліклініки та його заступнику обрано запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту. Їм інкримінують ч. 2 ст. 367 КК України – службова недбалість», – зазначили в прокуратурі.

Крім того, охоронцю медзакладу обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення альтернативи. Його дії кваліфіковано за ч. 3 ст. 135 КК України.

«За службову недбалість загрожує покарання від 2 до 5 років позбавлення волі, за залишення у небезпеці, що призвело до смерті – від 3 до 8 років ув’язнення», – зазначають у прокуратурі.

Таке рішення викликало неоднозначну реакцію суспільства. То чи справедливі ці рішення суду, та як визначити винного у трагічній події? І чому справа про зачинені укриття стала політичною. Обговоримо далі із правозахисником.

XS
SM
MD
LG