Доступність посилання

ТОП новини

Влада анексованого Криму хоче продати «Газпрому» історичну садибу, раніше придбану Ахметовим


Донецький оліграх, доларовий мільр'ярдер Ринат Ахметов
Донецький оліграх, доларовий мільр'ярдер Ринат Ахметов

Підконтрольна Росії кримська влада продає садибу «Новий Кучук-Кой» у селищі Паркове між Форосом та Сімеїзом у Великій Ялті. Садиба з унікальним парком-пам'яткою належить структурам українського бізнесмена Рината Ахметова, але була «націоналізована» в 2014 році. Крим.Реалії з'ясували, що тепер на неї претендують бізнес-структури російського «Газпрому».

Розпорядження про надання згоди на відчуження майна та споруд «Нового Кучук-Коя» було оприлюднене на сайті російського Радміну Криму на початку листопада. Лист підписаний прем'єром Криму Юрієм Гоцанюком і тепер уже ексвіце-прем'єром Ларисою Опанасюк.

Через кілька днів «Розпорядча дирекція майна Криму» оголосила аукціон з продажу садиби. Майно оцінили майже у 2 мільярди рублів. Але продати його з першого разу не вдалося.

Скульптури, басейни, релакс

Серед майна садиби, виставленого на продаж, значаться хамам з усім внутрішнім облаштуванням, зал з купелями, римські лазні, приміщення для релаксу, спортзал, тренажерний зал з усім обладнанням, кімната SPA, жіноча та чоловіча кімнати відпочинку, масажний кабінет, соляна кімната, бар SPA, чотири басейни різних конфігурацій, фонтан, кілька доріжок для відпочинку та багато іншого.

У складі «Нового Кучук-Коя» продаються також гостьові будинки (квартири), салони, спальні, камінна, обідній зал, кінозал.

В окремих секціях обладнані кондитерський цех, цехи холодних і гарячих закусок, морозильна камера. Передбачені окремі приміщення для життя персоналу.

Головною визначною пам'яткою «Нового Кучук-Коя» є парк. На його території, за інформацією документації аукціону, розташовані 12 скульптур і пам'ятників. Серед них: скульптури «Німфея», «Та, яка надягає панчоху», «Хлопчик, який засинає», «Сплячі хлопчики», «Ті, які просинаються» та інші, а також п'єдестал (бюст Сергеєва). Хто такий Сергеєв, напевно не відомо.

Деякі з цих скульптур є пам'ятками культурної спадщини. Тому новому власнику організатори торгів висувають умову зберігати їх.

Своєю оригінальністю парк зобов'язаний скульптору Олександру Матвеєву, який на початку 1900-х років минулого століття прикрасив його динамічними скульптурами юних хлопчиків і купальниць. За інформацією кримських путівників, багато оригінальних скульптур дуже постраждали в роки Другої світової війни. Деякі були вивезені до Німеччини та Румунії, деякі потім вирушили на реставрацію та відновлення до Ленінграда, вони й залишилися там у колекції Російського музею та Ермітажу.

Замість них у парку «Нового Кучук-Коя» встановили роботи учнів Олександра Матвеєва. Серед їхніх робіт у відкритих джерелах якраз і згадуються скульптури «Ті, які просинаються», «Хлопчик, який засинає», «Сплячий хлопчик», «Та, яка надягає панчоху», «Німфея» та інші.

Інвестори Південного берега Криму

4 грудня організатори торгів оголосили, що на аукціон з продажу «Нового Кучук-Коя» надійшла всього одна заявка. У зв'язку з цим він визнаний таким, що не відбувся, сказано на офіційному російському порталі торгів. Коли буде наступний аукціон, поки не повідомляється.

Єдиним учасником торгів стало ТОВ «Еколого-туристичний центр у Парковому».

За інформацією Федеральної податкової служби Росії, цим ТОВ через російську фірму «РИССКО» володіє ТОВ «Газпром видобуток Оренбург» ‒ структура російського «Газпрому».

Ми намагалися зв'язатися з покупцем «Нового Кучук-Коя», щоб з'ясувати, для чого він знадобився фірмі, але за телефонами компанії, наявними у відкритому доступі, нам додзвонитися не вдалося.

Про ТОВ «Еколого-туристичний центр у Парковому» ми писали раніше. Ця фірма ініціювала інвестпроєкти на Південному березі Криму. Зокрема, у 2017 році кримська влада передала їй в оренду на 49 років 33,49 гектара в Ялті для створення багатофункціонального спортивно-оздоровчого комплексу.

Також фірма займається проєктом з будівництва та реконструкції готельно-ресторанного комплексу в Ялті на суму 1,1 мільярда рублів. Договір про його реалізацію був підписаний з кримським урядом ще в 2015 році.

«Еколого-туристичного центру в Парковому» також належить резиденція «Кримський бриз» у Парковому. Нею теж володіє «Газпром», і вона є найдорожчим готельним комплексом півострова. Біля берегів резиденції торік була помічена яхта російського бізнесмена, друга президента Росії Аркадія Ротенберга.

«СКМ» іде в міжнародні суди

У незалежній Україні садиба «Новий Кучук-Кой» спочатку перебувала в управлінні Держкомітету промполітики України. На початку 2000-х років вона була передана у сферу управління Ради міністрів Криму на баланс Рескомітету з охорони та використання пам'яток історії та культури.

Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

У 2004 році маєток купила компанія «Систем Кепітал Менеджмент» українського бізнесмена Ріната Ахметова. У 2008 році після претензій прокуратури садибу продали кіпрській офшорній компанії Starvista limited, яка, за інформацією ЗМІ, належала колишньому власнику.

У 2014 році все майно «Нового Кучук-Коя» російська влада Криму «націоналізувала» й передала в оперативне управління «Розпорядчої дирекції майна Криму». Однак в українському правовому полі садиба продовжує належати структурам Рината Ахметова.

У «Систем Кепітал Менеджмент» повідомили Крим.Реалії, що після російської анексії Криму втратили контроль над усіма активами на півострові, включаючи й «Новий Кучук-Кой». Однак мають намір відстоювати право на своє майно в міжнародних судах.

Жодних переговорів з організаторами аукціону (в Криму ‒ КР) група «СКМ» не веде і не планує вести

«Жодних переговорів з організаторами аукціону (в Криму ‒ КР) група «СКМ» не веде і не планує вести, оскільки вважає його не відповідним міжнародному праву, так само як незаконною так звану «націоналізацію» всіх активів, розташованих в Криму, і будь-які подальші дії щодо розпорядження ними. Компанії групи продовжать вживати всіх заходів для захисту свого права власності на зазначену нерухомість у міжнародних судових і арбітражних органах», ‒ наголосили в компанії у відповідь на наш інформзапит.

Читайте ще:

Усе про «нормандський формат». Живий блог

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG