Доступність посилання

ТОП новини

На відкритих слуханнях про імпічмент заявили про потенційно важливого свідка


Вільям Тейлор, головний американський дипломат в Україні, під час свідчень у Конгресі
Вільям Тейлор, головний американський дипломат в Україні, під час свідчень у Конгресі

Вашингтон – Конгресмен США Адам Шифф, голова комітету з питань розвідки Палати представників, заявив, що запросив співробітника посольства США в Україні дати свідчення щодо розслідування імпічменту президента Дональда Трампа, і назвав співробітника «потенційно важливим свідком». 13 листопада, в перший день відкритих слухань процедури імпічменту, Вільям Тейлор, головний американський дипломат в Україні, заявив комітетові, що один з його співробітників почув, як Трамп питав посла США в Європейському союзі Ґордона Сондланда про «розслідування» під час телефонного дзвінка 26 липня.

За словами Вільяма Тейлора, співробітник заявив, що Ґордон Сондланд сказав, що українці готові співпрацювати далі.

Заява Тейлора про те, що почув співробітник, є, мабуть, наймасштабнішою подією, що сталася за більш ніж п’ять годин свідчень, які він і Джордж Кент, заступник державного секретаря, що опікується питаннями України, дали комітетові з питань розвідки. Саме тут наразі розслідується, чи намагався президент США Дональд Трамп тиснути на свого українського партнера Володимира Зеленського, щоб в Україні почали розслідування проти його політичного конкурента Джо Байдена, позбавленням військової допомоги Україні.

Ґордон Сондланд, посол США в ЄС. Київ, 26 липня 2019 року
Ґордон Сондланд, посол США в ЄС. Київ, 26 липня 2019 року

Після дзвінка Сондланд сказав працівникові посольства, що президент США «більше цікавиться розслідуванням проти родини Байденів, ніж Україною», сказав Тейлор, посилаючись на свого співробітника. Тейлор заявив, що почув цю розповідь співробітника про розмову 26 липня між Трампом і Сондландом лише минулого тижня.

Посол Сондланд не говорив нам, і точно не говорив мені, про наявність зв’язку між допомогою і розслідуваннями
Вадим Пристайко

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко 14 листопада заявив, що Сондланд прямо не пов’язував військову допомогу Києву з початком розслідування проти Байдена. «Посол Сондланд не говорив нам, і точно не говорив мені, про наявність зв’язку між допомогою і розслідуваннями. Вам варто запитати його», – заявив Пристайко, як його слова наводить агентство «Інтерфакс-Україна».

Вадим Пристайко
Вадим Пристайко

Але, завершуючи слухання того дня, голова комітету Адам Шифф назвав нову інформацію «дуже важливою», такою, що свідчить, що вказівки щодо України «надходять вниз від президента».

Він звинуватив союзників президента у спробах перекласти відповідальність за політику адміністрації щодо України на інших, щоб захистити Трампа. «Ми збираємось допитати цього свідка (працівника посольства – ред.), допит уже запланований», – сказав Шифф. Імені працівника він не назвав.

«Дешеве українське продовження»

Розслідування під керівництвом демократів, яке може призвести до імпічменту Трампа за висновком Палати представників і результатом судового розгляду в Сенаті, розпочалося після того, як неназваний інформатор подав скаргу, в якій запідозрив Трампа в тиску на Зеленського під час телефонної розмови 25 липня задля розслідування проти колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і його сина Гантера Байдена, який входив до складу ради української газової компанії Burisma Holdings.

Трамп звинуватив Байдена, який відповідав за політику щодо України під час правління колишнього президента Барака Обами, у тому, що він чинив тиск на Київ задля звільнення генерального прокурора, щоб зупинити розслідування справи щодо «Бурісми».

Посадові особи США, які до цього свідчили у справі про імпічмент, відкинули цю теорію.

Напередодні телефонного дзвінка 25 липня Трамп заморозив майже 400 мільйонів доларів військової допомоги Україні і розблокував її лише у вересні.

Шифф, демократ від Каліфорнії, розпочав суперечливі слухання, описуючи Україну як державу, до якої вторглася сусідня Росія і яка потребує підтримки США. Близько 14 тисяч українців загинули в битві з «російськими силами, які переважають», сказав він, згадуючи про більш ніж п’ятирічну війну між військами Києва і російськими гібридними силами на Донбасі на сході України. Він звинуватив Трампа у спробі зловжити цією вразливістю України, затримавши військову допомогу, щоб змусити Київ розпочати розслідування, яке може піти на користь його переобранню в 2020 році. Байден є головним претендентом від демократів і найімовірнішим суперником Трампа на виборах наступного листопада.

Конгресмен Джон Раткліфф, республіканець від Техасу, намагався відхилити претензії демократів та інших щодо того, що Трамп під час дзвінка Зеленському 25 липня намагався виторгувати «послугу за послугу» – пропонуючи надати військову допомогу в обмін за розслідування, – посилаючись на коментар Тейлора про те, що українські посадовці не знали, що військова допомога затримана, до 11 вересня.

Джон Раткліфф, республіканець від Техасу
Джон Раткліфф, республіканець від Техасу

Адміністрація Трампа двічі заявила Конгресові, 28 лютого і 23 травня, що надає допомогу Україні. Але її врешті надали аж після того, як сенатор Дік Дербін, демократ від Іллінойсу, пригрозив заблокувати 5 мільярдів доларів на витрати Пентагону, що були передбачені тим самим бюджетом на 2020 рік, що й допомога Україні.

Дік Дербін, демократ від Іллінойсу
Дік Дербін, демократ від Іллінойсу

Республіканці, з іншого боку, описували Україну як охоплену корупцією країну, звинувачення інформатора як упереджені, а слухання про імпічмент як спробу демократів скинути Трампа.

Конгресмен Девін Нунес із Каліфорнії, чільний республіканець у комітеті з питань розвідки Палати представників, назвав слухання останньою фазою тактики «випаленої землі» демократів у боротьбі проти президента США і «дешевим українським продовженням» дворічного розслідування під керівництвом спеціального прокурора Роберта Мюллера, яке не виявило прямої змови передвиборчої кампанії Трампа з Росією і її втручанням у вибори президента США 2016 року.

Девін Нунес, конгресмен-республіканець із Каліфорнії
Девін Нунес, конгресмен-республіканець із Каліфорнії

«Безсумнівно, їх загине ще більше»

Під час свідчень Кент і Тейлор розкритикували рішення Трампа відкласти військову допомогу Україні і запрошення Зеленського до Білого дому, заявивши, що це суперечить цілям зовнішньої політики США в регіоні і завдає шкоди відносинам Вашингтону і Києва.

Політика США щодо Центральної і Східної Європи після падіння Берлінського муру в 1989 році полягала у створенні Європи об’єднаної, демократичної і вільної від війни, заявив Кент. «Це неможливо без всієї України, цілісної, вільної і мирної, включаючи Крим і Донбас, території, окуповані нині Росією», – сказав він.

Кент назвав Україну такою, що перебуває на «передовій» не лише звичайної і інформаційної війни з Росією, але й «більших геополітичних викликів», що постали перед США.

Джордж Кент
Джордж Кент

Тейлор зазначив, що військова підтримка США дасть Зеленському більше важелів впливу в переговорах із Росією. Тим часом українські солдати продовжують вмирати щотижня, і, «безсумнівно, їх загине ще більше без допомоги США», сказав він.

Вільям Тейлор
Вільям Тейлор

Обидва розповіли комітетові про своє листування з Сондландом та іншими посадовцями США, які опікувалися політикою щодо України, включаючи колишнього спецпредставника в Україні Курта Волкера.

Вони описали спроби цих посадовців змусити Зеленського публічно оголосити про розслідування щодо «Бурісми» і щодо нібито втручання України у президентські вибори у США в 2016 році.

Члени комітету-республіканці намагалися поставити під сумнів їхні свідчення. Конгресмен Майк Тернер зі штату Огайо заявив, що ні Тейлор, ні Кент ніколи не зустрічалися з Трампом і що вони отримали велику частину інформації, яку він назвав «чутками», з других і третіх рук.

Вочевидь натякаючи на Тернера і на Трампа, адміністрація якого наказала низці її працівників не давати свідчень, конгресмен Майк Квіґлі, демократ від Іллінойсу, заявив, що понад десяток свідків, які могли дати свідчення з перших рук, не з’явилися на слухання.

Майк Квіґлі, депутат-демократ від Огайо
Майк Квіґлі, депутат-демократ від Огайо

Конгресменка Еліз Стефанік, республіканка від Нью-Йорку, зазначила, що врешті-решт Трамп розблокував майже 400 мільйонів доларів військової допомоги й без того, щоб Україна оголосила про розслідування щодо Байденів або «Бурісми». Він також надав Україні летальні озброєння, що відмовлялася робити адміністрація Обами, нагадала вона.

Джим Джордан, республіканець від Огайо, припустив, що Трамп затримав допомогу, щоб переконатися, що Зеленський є «справжнім», а не корумпованим політиком. Після п’яти контактів Зеленського з американськими посадовцями, включаючи віцепрезидента Майка Пенса і колишнього радника з національної безпеки Джона Болтона, «усі переконалися», що він заслуговує на довіру, сказав Джордан.

«І знаєте що? Вони сказали президентові, що він реформатор, розблокуйте гроші. І саме це зробив президент Трамп», – сказав Джордан. Він також додав, що несправедливо, що інформатор не дав свідчень особисто, сказавши, що «людина, яка спричинила» слідство про імпічмент, мала б теж свідчити.

Конгресмен Пітер Велч, демократ від Вермонту, швидко відповів на це Джорданові, заявивши, що саме дії Трампа були справжнім каталізатором процесу імпічменту. «Я був би радий, щоб людина, яка почала це все, прийшла і дала свідчення. Президент Трамп може зайняти місце прямо там», – сказав Велч, вказуючи на стіл для свідків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG