Доступність посилання

ТОП новини

«Зеленський перевіряє суспільство Тігіпком» – західні оглядачі коментують можливий прихід ексвіцепрем'єра до уряду


Сергій Тігіпко двічі був віцепрем’єром
Сергій Тігіпко двічі був віцепрем’єром

Новина про розгляд кандидатури ексвіцепрем'єра України Сергія Тігіпка не лишилась без уваги західних оглядачів.

Раніше ЗМІ повідомили, що президент України Володимир Зеленський розглядає кандидатуру Тігіпка як потенційну заміну Олексія Гончарука на чолі українського уряду. Інформацію про зустріч із Тігіпком підтвердив у коментарі Радіо Свобода і сам президент України.

«Якщо Тігіпко, який навіть у порівнянні із іншими політиками, які працювали у минулих урядах, має принципи «міцні», як гума, стане прем'єр-міністром – неможливо буде говорити, що уряд Зеленського являє собою щось нове. Натомість йтиметься про найбільш майстерну зміну назви у виконанні політтехнологів у Східній Європі», – пише Максиміліан Гесс, дослідник консалтингової фірми AKE International.

«Скажіть мені, що це жарт з Києва, столиці пліток», – твітує ексдепутатка Європарламенту Ребекка Гармс.

«Зеленський випробовує у суді громадської думки гіпотезу уряду на чолі із Сергієм Тігіпком, бізнесменом та колишнім віцепрем'єром у Януковича. На тлі цього: тихе повернення колишніх прихильників Януковича протягом останніх кількох місяців», – пише французький журналіст Стефан Сіоган.


Ситуацію не лишив без уваги і британський економіст Тімоті Еш, який на сторінках англомовного видання Kyiv Post пише, що «Тігіпко не є відповіддю для України».

Звертаючи увагу на минулу роботу Тігіпка в уряді Януковича, бізнес історію та інше, Еш ділиться думкою, що у минулому за Тігіпка українській економіці не було чим похвалитись.

«Тігіпко представляє стару школу економічного мислення – який сигнал надіслало би його призначення зараз, у час, коли Україна намагається повідомити світу, що там думають по-новому, – пише Еш. – І чи була політика (у царині економіки – ред.) настільки вже доброю за Тігіпка у минулому? Не думаю. Чимало макроекономічних дисбалансів, з якими Україні довелось боротись у 2013–14 роках, мали початок у рішеннях від 2010 року, коли Тігіпко був близьким до економічної політики. Він мав шанс реалізувати реформи у минулому і не спромігся. Які у Зеленського є причини вважати, що він має рішення тепер?»

25 лютого видання KyivPost з посиланням на три джерела в українському уряді повідомило, що Зеленський розглядає кандидатуру Тігіпка на посаду прем’єр-міністра.

Сергій Тігіпко двічі був віцепрем’єром (в уряді Павла Лазаренка в 1997–1999 роках та в уряді Миколи Азарова в 2010–2012 роках). Також він обіймав посади міністра економіки (1999-2000), міністром соціальної політики (2010-2012) та голови Національного банку (2002-2004). Кілька разів обирався народним депутатом.

Видання «Новое время» ставить Тігіпка на 17 місце в рейтингу найбагатших людей України й оцінює його статки на рівні 407 мільйонів доларів. Ключовим активом бізнесмена називають групу ТАС, яка володіє, зокрема, однойменною страховою компанією та «Універсал Банком».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG