Доступність посилання

ТОП новини

Перший із розстрільного списку. Справа репресованого дяка Каракаша, якого можуть канонізувати


Справа політрепресованого (ілюстративне фото)
Справа політрепресованого (ілюстративне фото)

На Дніпропетровщині розпочали збирати дані про репресованого священнослужителя Олексія Каракаша. Він був першим у розстрільному списку за однією з гучних «справ церковників», яку сфабрикували радянські репресивні органи в період Великого терору. Чоловік, який віддав понад 20 років свого життя служінню церкві, був розстріляний 1938 року. У селі, де він народився, вважають: якщо вдасться знайти достатньо даних про життя й загибель Олексія Каракаша, можна буде клопотатися про його канонізацію.

Каракаш із роду волохів

Олексій Каракаш народився у селі Волоському 1897 року. Він походив з великого і відомого в селі роду Каракашів, за однією з версій, – волохів, які оселилися на цих землях дуже давно, ймовірно, за доби козацтва. Прізвище «Каракаш» має тюркське походження й означає – «чорні брови». Один з родини Каракашів, Бенедикт, був старостою сільської церкви до 1917 року, розповідає настоятель церкви у Волоському Андрій Пінчук.

Що ж до Олексія Каракаша, то про нього, каже отець Андрій Пінчук, наразі відомо небагато.

Що це дає? Розуміння, що не святі горщики ліпили, що святість – вона поруч з нами і її можна досягти
Андрій Пінчук

«Він був селянином, мав початкову освіту й був висвячений дяком на служіння в Микільській церкві, це на лівому березі Дніпра, в Амур-Нижньодніпровському районі. 1938 року він був звинувачений в антирадянській діяльності й через 12 днів був розстріляний. Швидше за все, судила «трійка». У розстрільному списку він був перший. За логікою, можливо, його вважали «організатором»… Чому ми маємо вже зараз про це говорити? Треба підняти цей пласт історії, це – історія села Волоського й історія Дніпра, зрозуміти, що це була за особистість. У церкви ставлення до людей, які віддали своє життя за віру, таке: це – мученики. Якщо підтвердиться, що він постраждав за Христа, постраждав від богоборчої влади, то він заслуговує не тільки на вшанування, а й на канонізацію – долучення до лику святих. Що це дає? Розуміння, що не святі горщики ліпили, що святість – вона поруч з нами і її можна досягти», – сказав Андрій Пінчук.

Немає фотографії

Уявіть цей час, коли до областей доводили «планові» цифри: Дніпропетровщина – 3 тисячі «ворогів народу»
Микола Чабан

Дніпровський краєзнавець Микола Чабан, автор книги про село Волоське «Волоський літопис», розповідає, що дослідити життя й смерть священнослужителя Каракаша – справа непроста. Дослідник уже працював з його кримінальною справою в обласному архіві. Каже: серед документів, написаних «під копірку» репресивного конвеєра, немає навіть його фотографії.

«Уявіть цей час, коли до областей доводили «планові» цифри: Дніпропетровщина – 3 тисячі «ворогів народу». Уявіть, як працював цей маховик! Священники, журналісти, директори заводів – брали всіх. Ці справи по-своєму нецікаві. Якщо у справах 1931 року, наприклад, можна знайти й фотографії, і якусь докладну автобіографію, то у 1937-38-х роках все фабрикувалося конвеєром, спішно, квапливо. У справі Каракаша є суто анкетні дані, сухі, нема особистості. Є документи про допити, очні ставки і так далі, я в процесі ознайомлення», – зазначив Микола Чабан.

Мапа розташування концтаборів ГУЛАГ
Мапа розташування концтаборів ГУЛАГ

Шукають онуків і правнуків

На час арешту з дружиною вони були розлучні, але – фіктивно. Бо дружина фігурувала за тією самою адресою
Микола Чабан

Краєзнавець каже: наразі треба йти й іншими шляхами – шукати нащадків розстріляного священнослужителя. Зокрема, він вже з’ясував, що в того було двоє дітей, один з яких брав участь у Другій світовій війні.

«На час арешту з дружиною вони були розлучні, але – фіктивно. Бо дружина фігурувала за тією самою адресою. Було двоє дітей. Один син – фронтовик. Радянська влада розстріляла батька, він жертвував собою на фронті. 1985 року, це я знайшов на сайті «Меморіал», сина нагородили «орденом Вітчизняної війни». Ймовірно, жив там же, на Амурі. Можливо, знайдуться якісь онуки, правнуки», – сказав Микола Чабан.

У селі Волоському сподіваються, якщо дані про репресованого священнослужителя зберуть і їх буде достатньо, можна буде клопотатися про його канонізацію, а згодом – збудувати капличку на його честь.

Один із багатьох, страчених за віру

За інформацією з обласного державного архіву, серед документів, які передало управління Служби безпеки в Дніпропетровській області, є 158 карних справ православних «служителів культу», репресованих у 1927–1939 роки. Це – тільки частина справ, які існують. Зі 158 священнослужителів 61 був розстріляний, четверо померли в тюрмі, решта були засуджені від 3 до 10 років ув’язнення в таборах, заслані до Сибіру та Казахстану.

У більшості справ є досить великий обсяг інформації про засуджених та, як правило, короткі відомості про їхніх близьких родичів. Зокрема, документи розстріляних містять акти про виконання вироків і ніяких відомостей про місця їхніх поховань.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG