Доступність посилання

ТОП новини

Росія в ОРДЛО чинить тиск на усі релігійні організації, крім УПЦ (МП) – звіт Держдепартаменту США


Архівне фото. Зліва направо: проросійський політик Віктор Медведчук, патріарх Московський Кирило, вже покійний ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко та ватажок угруповання «ЛНР» Леонід Пасічник. Москва. 25 грудня 2017 року
Архівне фото. Зліва направо: проросійський політик Віктор Медведчук, патріарх Московський Кирило, вже покійний ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко та ватажок угруповання «ЛНР» Леонід Пасічник. Москва. 25 грудня 2017 року

Одними з найбільших порушників релігійних свобод у цьогорічному звіті Державного департаменту Сполучених Штатів названо Китай і Росію.

Щодо Китаю, у звіті Держдепартаменту США йдеться, насамперед, про переслідування мільйонів мусульман.

«Китай продовжує геноцид і пригнічення переважно мусульманських уйгурів та інших релігійних меншин», – зазначив державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен, представляючи звіт про міжнародну релігійну свободу за 2021 рік.

«З квітня 2017 року понад мільйон уйгурів, етнічних казахів, киргизів та інших утримувалося в таборах для інтернованих у Сіньцзяні», – мовиться у звіті, опублікованому 2 червня у Вашингтоні.

Афганістан також повертається до чорного списку після виведення військ США. У звіті наголошено, що релігійна свобода погіршилася після того, як таліби відновили контроль над Афганістаном у 2021 році.

«Режим «Талібану» та конкуруюче збройне угрупування ІДІЛ затримують, залякують, погрожують та нападають на членів релігійних меншин», – сказав спеціальний посол у справах міжнародної релігійної свободи Рашад Хусейн.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час виступу посла у справах міжнародної релігійної свободи Рашада Хусейна щодо звіту Релігійні свободи в світі за 2021 рік. Вашингтон 2 червня 2022 року
Держсекретар США Ентоні Блінкен під час виступу посла у справах міжнародної релігійної свободи Рашада Хусейна щодо звіту Релігійні свободи в світі за 2021 рік. Вашингтон 2 червня 2022 року
Російська влада проводить сотні обшуків у помешканні підозрюваних в екстремізмі, що часто супроводжуються насильством
Рашад Хусейн

Серед грубих порушників релігійних свобод у звіті за 2021 рік, де аналізується майже 200 країн світу, названо і Росію. Ця країна з минулого року визначена як держава, що викликає особливе занепокоєння. Незважаючи на це, Росія посилила брутальність переслідувань за релігійною ознакою.

Російські суди присуджують надмірні терміни ув’язнення людям за те, що вони сповідують свою релігію. Щороку Росія отримує зауваження за переслідування Свідків Єгови.

«Російська влада проводить сотні обшуків у помешканні підозрюваних в екстремізмі, що часто супроводжуються насильством», – сказав представник Державного департаменту Рашад Хусейн.

Путін намагався виправдати неспровоковане вторгнення до України відверто фальшивим приводом денацифікації
Рашад Хусейн

Посол США з питань міжнародної релігійної свободи також стверджує, що Росія посилила кількість порушень після масштабного вторгнення до України.

«Президент Путін намагався виправдати неспровоковане та невиправдане вторгнення до України відверто фальшивим приводом денацифікації», – зазначив Рашад Хусейн.

«Світ бачить цю брехню і є свідком російського брутального переслідування релігійних лідерів та руйнування релігійних об’єктів», – зазначив керівник офісу Міжнародної релігійної свободи.

Українська влада «балансувала» між двома православними церквами в 2021 році

Щодо самої України, то в звіті, що був укладений за минулий 2021 рік, відзначені як позитивні тенденції, такі як ухвалення закону, що дає визначення антисемітизму та визначає покарання за нього, так і негативні – триваючі утиски Свідків Єгови, які повідомляють про те, що напади на них залишаються безкарними, а рішення Європейського суду з прав людини не виконуються. Також вони скаржаться на затримання у зв’язку з відмовою служити в армії з релігійних переконань.

У звіті згадуються скарги Духовного управління мусульман України щодо Державної міграційної служби та поліції на те, що правоохоронці відстежують і перевіряють тих, хто приходить на п’ятничну молитву в одній із найбільших мечетей Києва. МВС України пообіцяло дотримуватися рекомендацій Європейської комісії проти расизму та нетерпимості. Серед позитивних зрушень названо і ухвалення українським парламентом у листопаді закону про військове капеланство, який визначає критерії відбору священнослужителів на посаду капелана.

У звіті в розділі про Україну мовиться, що уряд намагається зменшувати тертя між двома православними церквами – Православною церквою України (ПЦУ), що отримала автокефалію від Константинополя та Українською православною церквою, що залишається у єдності з Московським патріархатом (УПЦ (МП)). Це при тому, що, за повідомленнями ЗМІ, «російський уряд продовжував використовувати кампанію дезінформації, щоб розпалити розбрат між двома церквами».

Найбільше порушень релігійних свобод – на територіях підконтрольних Росії

Найгірша ситуація з релігійними свободами у 2021 році складалася на територіях, підконтрольних Росії, мовиться у звіті.

«Джерела у ЗМІ, активісти релігійної свободи, вірні ПЦУ, мусульмани, протестантські церкви та Свідки Єгови заявили, що підтримувана Росією «влада» в підконтрольних Росії районах Донецької та Луганської областей продовжує чинити тиск на релігійні меншини», – наголошено у звіті.

Окупаційна влада вимагає від усіх релігійних організацій, крім УПЦ (МП), проходити «державну релігієзнавчу експертизу»
Звіт Держдепартаменту США

Маріонеткова влада на окупованих частинах Донбасу, що називала себе «ЛНР» та «ДНР», забороняє Свідків Єгови як «екстремістську» організацію, йдеться у звіті. Окупаційна влада вимагає від усіх релігійних організацій, крім УПЦ (МП), проходити «державну релігієзнавчу експертизу» та перереєструватися у них.

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), більшість релігійних груп, визнаних українським законодавством, були не в змозі перереєструватися через суворі законодавчі вимоги російського законодавства, які перешкоджають перереєстрації або не стимулюють її. Багато релігійних груп продовжували відмовлятися від перереєстрації, оскільки не визнавали встановлену Росією «владу» в Донецьку та Луганську.

У своєму усному звіті про Україну в жовтні УВКПЛ також наголосило, що так звані «республіки» (угруповання, що діють в ОРДЛО – ред.) продовжують обмежувати свободу релігії, зокрема євангельських християнських конфесій. У підконтрольному Росії Донецьку залишилися закритими всі мечеті, крім однієї. Очолювані Росією сили продовжували використовувати культові споруди релігійних меншин, у тому числі протестантів та Свідків Єгови, як військові об’єкти.

У нас є механізми, щоб пролити світло на зловживання, які відбуваються
Рашад Хусейн

Представник державного департаменту Рашад Хусейн сказав, що завдяки технологіям і соцмережам США мають більше союзників у боротьбі з порушниками релігійної свободи, ніж будь-коли раніше.

«У нас є механізми, щоб пролити світло на зловживання, які відбуваються, і ми маємо засоби для притягнення винних до відповідальності», – заявив Хусейн.

Щорічні звіти про релігійну свободу Держдепартамент США публікує з 1998 року, коли Сполучені Штати на законодавчому рівні закріпили за собою обов’язок захищати свободу віросповідання в світі.

Протягом календарного року американські посольства збирають інформацію у приблизно 200 країнах світу, консультуються з місцевими експертами, державними діячами, вивчають соціологічні дослідження. Вони передають звіт до Вашингтону, де Державний департамент обробляє інформацію та видає офіційний звіт з рекомендаціями для найбільших порушників релігійної свободи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG