Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі українців живуть в Польщі, але чи повертаються вони додому?


Через епідемію COVID-19 на початку 2020 року багато українців повернулось в Україну, але вже в лютому більшість з них виїхала знову до Польщі, пише Newsweek
Через епідемію COVID-19 на початку 2020 року багато українців повернулось в Україну, але вже в лютому більшість з них виїхала знову до Польщі, пише Newsweek

Згідно з офіційною статистикою, у Польщі проживають понад мільйон українців. Навесні, коли оголосили про закриття кордонів, частина заробітчан повернулася до України. Але згодом кількість українців у Польщі знову зросла.

Наприкінці березня минулого року тисячі українців прибули на польсько-українські кордони, щоб повернутись в Україну. Фотографії з натовпами українців на кордоні облетіли Польщу. Причиною був страх, що кордони через епідемію COVID-19 закриють. Це один із висновків журналіста Марціна Хлопася в публікації про українців у Польщі в останньому числі польського Newsweek.

Українсько-польський кордон. Черги є і будуть? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Але чи справді велетенські черги на кордоні свідчили про масове повернення українців на батьківщину? Це не так, свідчить статистика. Станом на січень 2020 року в Польщі проживали 1 мільйон 270 тисяч громадян України, це число близьке до даних за березень 2019 року. Однак через епідемію COVID-19 на початку минулого року багато українців повернулось в Україну, але вже в лютому більшість з них виїхала знову до Польщі, їх кількість сягнула 1 мільйона 260 тисяч осіб.

Але і ця понад мільйонна кількість українців не задовільняє поляків, особливо в період збору врожаю вони готові прийняти більше прикордонних сусідів.

В березні–квітні 2020 року Польща пережила локдаун, однак і економічна криза суттєво не вплинула на заробітчан, лише 15% з них повернулись в Україну, але вже у травні кількість українців у Польщі знову зросла.

Переважна більшість українців, покидаючи Польщу, повертається додому, лиш незначна частина з них виїжджає далі на Захід, цей тренд особливо помітний на початку року – в січні й лютому. Це означає, що Польща й надалі залишається цільовою країною для українців. Повернувшись в Україну її громадяни не шукають нове місце для роботи і життя десь далі на захід від Польщі, а надають перевагу цій прикордонній країні.

Опубліковані в Newsweek дані є результатом аналізу польської фірми Selectivv.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG