Доступність посилання

ТОП новини

Байден наздоганяє Трампа у Пенсильванії, перегнав у Джорджії. Підрахунок триває


Кандидат у президенти США від демократів, колишній віцепрезидент Джо Байден лідирує в трьох з п’яти ключових штатів, де триває підрахунок голосів. Під ранок за європейським часом він обійшов чинного голову держави Дональда Трампа в одному з ключових штатів – Джорджії, хоча раніше в цьому штаті вів перед Трамп.

Зменшується розрив між кандидатами у Пенсильванії, де лідирував Трамп, коли рахували голоси виборців, що прийшли на дільниці у день виборів, коли ж додалися голоси тих, хто голосував достроково поштою, то більшість з цих голосів були віддані за Байдена.

Байдену для перемоги на виборах достатньо отримати більшість в одній лише Пенсильванії. Трампові, щоб наздогнати і перемогти Байдена, потрібна перемога і в Пенсильванії, і в Джорджії. Ці два багатолюдні штати ще могли б дати достатню кількість голосів, щоб отримати більшість у колегії виборників – 270 голосів, необхідних для перемоги на виборах.

У чотирьох ключових штатах США продовжують підрахунок голосів на виборах президента.

Аризона (11 голосів виборників)

Байден 50,1%

Трамп 48,5%

Залишається підрахувати: 6.4%

ПРИМІТКА. У минулому Аризона з 1952 року голосувала за республіканців на всіх президентських виборах – крім 1996 року. Дональд Трамп переміг з перевагою приблизно на 4% у 2016 році.

Джорджія (16)

Байден 49.4%

Трамп 49.4%

Залишається підрахувати: 1%

ПРИМІТКА: Джорджія проголосувала за республіканців на дев’ятьох з 10 останніх президентських виборів. Дональд Трамп переміг з перевагою приблизно на 5 % у 2016 році.

Якщо Байден виграє в Джорджії, він стане першим кандидатом від Демократичної партії, який зробив це, з часу перемоги Біла Клінтона в 1992 році.

Невада (6)

Байден 49.4%

Трамп 48.5%

Залишається підрахувати: 10.6%

ПРИМІТКА: Штат-вагадло, де перевагу отримають то республіканці, то демократи. З 1912 року Невада голосувала за того, хто ставав переможцем з 1912 року, за винятком двох разів. Одним з них був 2016 рік, коли голосування з перевагою приблизно на 2% виграла Гіларі Клінтон, яка не отримала достатньої кількості голосів колегії виборців і програла президентські перегони.

Пенсильванія (20 голосів виборників)

Трамп 49.6%

Байден 49.3%

Залишається підрахувати: 5.1%

ПРИМІТКА: Частина так званої демократичної «блакитної стіни». Пенсильванія голосувала за демократа з 1992 року, доки Дональд Трамп не змінив перевагу сил в бік республіканців у 2016 році. Перевага була лише 0,7%, коли Трамп переміг.

У середу 4 листопада за результатами підрахунку визначено, що ці два штати проголосували за Байдена більшістю голосів:

Мічиган (16 голосів виборників)

Байден 47.6%

Трамп 45.2%

Залишається підрахувати: менше 1%

ПРИМІТКА: Частина «блакитної стіни» – твердині демократів. Мічиган голосував за демократів з 1992 року, доки Дональд Трамп не змінив ситуацію в 2016 році. Трамп мав первагу лише на 0,2%.

Вісконсин (10)

Байден 49,6%

Трамп 48,9%

Залишається підрахувати: 1,7%

ПРИМІТКА: Частина так званої «блакитної стіни», штат Вісконсин голосував за демократів з 1988 року, поки не проголосував за Дональда Трампа в 2016 році. Трамп переміг з перевагою приблизно на 0,8%.

Джерело: https://www.270towin.com/2020-election-results-live/

За Конституцією США, президента обирає колегія виборників, до якої кожен штат делегує членів, залежно від кількості населення штату.

Загалом у колегії 538 виборників з усіх штатів. Щоб перемогти, кандидату в президенти потрібна підтримка 270 з них – тобто половини плюс один голос. Тому, коли громадяни йдуть на дільниці, вони голосують за свого кандидата не напряму, а через виборника, який від їхнього імені підтримає того чи іншого кандидата.

Станом на 14:00 за київським часом Байден має голоси 253 виборників, а Трамп – 214.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG