Росіяни гуртуються, даючи відсіч пожежам

Добровольці готуються до гасіння пожежі у селі Тохушево подлизу Саратова, 11 серпня 2010 року

Прага – Російську владу у ці дні гостро критикують за неадекватну реакцію на пожежі і за ліквідацію лісової служби, яка могла зменшити масштаби стихійного лиха. Але поруч із образою на Кремль, пересічні росіяни гуртуються самі, щоб протидіяти наслідкам рекордної спеки, котра призвела до пожеж, а ті вже забрали життя понад 50 людей. У цьому їм допомагає інтернет і нова спільнота блогерів.
Попри те, що москвичі цього літа потерпають від тропічної жари, а кількість смертей в оповитому смогом місті зросла майже вдвічі, мер міста Юрій Лужков лише цього тижня перервав свою відпустку в Австрії. Одним із його перших розпоряджень була евакуація власної пасіки.

Не здобувши належної підтримки з боку держави, пересічні росіяни самі почали допомагати один одному. На початку серпня російська неурядова організація «Справедлива допомога» відкрила нове відділення для жертв пожеж. Хоча в початкових планах була допомога бодай одному потерпілому селу, тепер організація підтримує потерпілих не лише в Московській області, але й у Володимирській і Рязанській.

«Найчастіше у нас просять все те, що потрібно для облаштування спальних місць, харчові продукти, які не псуються, електричні чайники, питну воду. Іноді і жителі, і добровольці просять інструменти, щоб працювати на пожежах. Це лопати, ліхтарики, робочий одяг», – розповіла Радіо Свобода координатор програми Наталія Авілова.

За її словами, зібрані речі передають прямо в села, де є погорільці. «Справедлива допомога» не працює з посередниками та місцевими адміністраціями. «Ми працюємо безпосередньо з людьми, роздаємо їм допомогу особисто в руки», – каже Авілова.

Фотографії про те, як передавали гуманітарну допомогу, публікують на сайті «Справедливої допомоги». Там також розміщають оновлені списки речей, які потребують погорільці.

«Влада заборонила передавати у ЗМІ реальне становище»

Сотні людей щодня приходять до московського офісу організації, щоб передати допомогу. Хтось передає зубні щітки, а хтось цілі машини з питною водою і тушонкою.

29-річний юрист Олексій Борисов щойно відвозив допомогу погорільцям у Єгор’євському районі Московської області, що чи не найбільше потерпів від вогню. Після спілкування з представниками Міністерства з питань надзвичайних ситуацій він розповів, що там і далі великі проблеми.

«Масштаби лиха не зменшуються. Пожежа триває. Влада заборонила їм передавати у ЗМІ реальне становище. Зараз в Москві диму немає, але це тільки тому, що дим у цей бік не дме. Це не означає, що становище поліпшилося», – зауважує Борисов.

Чимало інформації про масштаби пожеж росіяни знаходять у «Живому журналі» в інтернеті. Там і бувальщини, і анекдоти. В одному щоденнику, який широко кружляє в інтернеті, можна дізнатися, як жителі Чебоксар, столиці Чувашії, возили благодійну допомогу в сусідню республіку Марій Ел. Спершу їх перестріли міліціонери, які звинуватили перевізників у нелегальній діяльності і присвоїли собі частину вантажу. Потім вони натрапили на представників Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Ті грали в карти і пили горілку, а поруч без діла стоїли дві пожежні машини, з яких протікала вода. Врешті-решт, чебоксарці дісталися до старійшини села, який напоїв їх гарячим чаєм та гречно подякував за рештки гуманітарної допомоги.

В інтернеті росіяни також можуть знайти чимало корисної інформації, пов’язаної з пожежами. Хочете дізнатися, де купити найкращу захисну маску, чи що взувати для гасіння вогню – сайт Pozhar.ru спрямує вас на відповідні лінки.

У московських кінотеатрах – безкоштовні кіносеанси

Ольга Сєрєбряна, яка відстежує російську блосферу для Радіо Свобода, каже, що велика активність блогерів і сайтів на одну тему також викликана запитом відчути громадянську солідарність.

«Зв’язки громадські, які раніше існували, професійні, дружні, були дуже сильно порушені, – зазначає вона. –Люди зараз спілкуються в основному у вузькому колі друзів. Під час таких потрясінь як зараз видно, є потреба в нових горизонтальних зв’язках. У цьому я бачу не лише потребу допомогти, але також відчути солідарність».

Про це може свідчити і те, що деякі московські кінотеатри нині пропонують безкоштовні сеанси, щоб дати змогу людям перепочити від спеки і смогу в кінозалах із кондиціонером. А один елітний інтернет-журнал закликав бізнесменів, які мають охолоджені приміщення, надавати їх у тимчасове користування людям, які не можуть виспатися у своїх задимлених квартирах.