До Євро-2012 збудують аеропорти і стадіони, а міліціонери хоч трохи заговорять англійською – Лубківський

Анастасія Москвичова
Київ – Президент Союзу європейських футбольних асоціацій Мішель Платіні схвально оцінює стан підготовки до Євро-2012, повідомляє український сайт турніру. Тим часом директор Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський заявляє, що розслаблятися ще зарано – залишилось багато невирішених питань, серед яких – обслуговування гостей футбольного чемпіонату.

Підготовка до європейського футбольного турніру триває, і ні про які «чорні списки» УЄФА для українських міст, що відстали від графіку, мова вже не йде, зауважують організатори турніру від України, посилаючись на вчорашню заяву Мішеля Платіні.

Зокрема, 28 серпня відкривають новий термінал аеропорту в Харкові, збільшуючи таким чином пропускну спроможність «повітряних воріт» міста у шість разів. Уболівальники будуть задоволені, вважає заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

«Звичайно, не можна його порівняти з Будапештом чи з Парижем, – визнає він. – Але я був в Англії, я був в Італії, і там аеропорти мають набагато жалюгідніший вигляд».

Усі об’єкти побудують вчасно, але важливо не тільки завершити будівництво, а й забезпечити на належному рівні обслуговування зведених об’єктів, зазначає директор Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський.

За його словами, це стосується і стадіонів, і аеропортів, і готелів для розміщення вболівальників.

«Немає ніяких підстав для того, щоб спочивати на лаврах і казати, мовляв, усе в порядку», – наголошує директор.

Українські правоохоронці матимуть англомовних напарників?

Окремою проблемою залишається персонал, що обслуговуватиме турнір, зокрема, менеджери середньої ланки, говорить Маркіян Лубківський. І вони, і волонтери, офіційна реєстрація яких розпочнеться влітку наступного року, повинні відповідати вимогам УЄФА, тобто бути готовими до прийняття гостей з різних країн. І тут постає мовне питання.

Директор Євро-2012 в Україні визнає: якщо набрати волонтерів-поліглотів ще можливо, то навчити розмовляти хоча б англійською теперішніх працівників, скажімо, органів внутрішніх справ – завдання майже фантастичне.

«Важко навчити людей за два роки чи вже менше, ніж за два роки, англійської мови на тому рівні, щоб надати фахову допомогу, – говорить він. – Але, очевидно, цього часу достатньо, щоб підготувати фахівців принаймні з початковими знаннями мови для того, щоб зорієнтувати людину, яка потребуватиме допомоги».

Оптимального виходу з ситуації, що склалася, Лубківський не бачить. Можливо, зазначає він, патрульним міліціонерам доведеться працювати в тандемі з англомовними волонтерами.

Однак, вирішивши всі згадані проблеми, Україна отримає інфраструктуру доволі високого рівня, наголошує Маркіян Лубківський. За словами директора Євро-2012 в Україні, таку інфраструктуру можна буде використати ще раз. Наприклад, на зимовій Олімпіаді, про бажання провести яку в Україні якось заявляв Президент Віктор Янукович. Однак це, зазначив Лубківський, поки що тільки сподівання.