Радіо Свобода Daily: Дочка Шокіна проти Джо Байдена

Екс-генпрокурор Віктор Шокін

Дочка Шокіна подає до суду на Джо Байдена

Дочка колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна Аліна, яка є громадянкою США, має намір подати до суду на екс-віце-президента Сполучених Штатів Джо Байдена за те, що той публічно образливо висловився про її покійну бабусю і батька, назвавши екс-генпрокурора України «сучим сином».

Прийшов, бо запросили

Фігурант справи «рюкзаків Авакова», колишній заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар розповів, чому прийшов на колегію МВС. «Я брав участь у колегії МВС як запрошена особа – разом з декількома іншими запрошеними особами, серед яких були народні депутати України, громадські діячі, а також представники ЗМІ», – відповів Чеботар.

Окремо екс-заступник Арсена Авакова зазначив, що на даний момент не займає жодних посад у МВС. Як і декілька останніх років – нібито через стан здоров’я. При цьому, за його словами, міністр звертався до нього за порадами – саме з питання реформування правоохоронного відомства. Якщо ж Ви не бачили сюжет програми «Схеми» «Непозбувний», то він тут.

Архітектори і УПЦ (МП)

Двох архітекторів, Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка, звинувачених у спробі підпалити незаконно збудовану каплицю УПЦ (Московського патріархату) біля фундаменту Десятинної церкви у Києві, відпустили з-під варти на поруки народних депутатів. Такими були два рішення Київського апеляційного суду від 5 лютого. Судді зважили на громадський розголос справи і на те, що вирок першої інстанції був явно несправедливим, пояснюють адвокати і парламентарі, які взяли архітекторів на поруки. Пом’якшити запобіжний захід Горбаню та Шемотюку пропонували також прокурори та навіть представники Української православної церкви (Московського патріархату), якій належить самовільно збудована церковна споруда.

А тепер коротко про три події у світі.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган зустрівся з папою Римським Франциском у Ватикані. Це перший державний візит турецького лідера до Ватикану за останні 59 років.

Your browser doesn’t support HTML5

Президент Туреччини вперше за 59 років відвідує Ватикан (відео)

Президент Мальдівських островів Абдулла Ямін оголосив 15-денний надзвичайний стан. Цей крок дає широкі повноваження силам безпеки для арешту та затримання незгодних.

А у столиці Росії Москві долають «снігопад століття». Висота снігу в деяких частинах Москви сягнула 55 сантиметрів.

Українці Кубані

І до справ історичних. У січні 1918 року була утворена Кубанська Народна Республіка, а в лютому була проголошена її незалежність. Проте, фактично, незалежною кубанська держава так і не стала. У той час на Кубані були сильними українські настрої, обговорювалася ідея про об’єднання з Україною на правах автономії чи на засадах федерації. Але цим планам також не судилося бути реалізованими. Про кубанську історію сторічної давнини Радіо Свобода розмовляло з істориками Андрієм Іванцем та Дмитром Білим.

«Карта українських земель». Видавництво «Нова українська школа», Львів, 1928 рік

Німці Надволжя

У продовження теми дослідження минулого –​ трагічна історія німців російського Поволжя на прикладі долі родини Ретлінгів. У 1941 році з Автономної Радянської Соціалістичної Республіки Німців Поволжя депортували все німецьке населення, саму республіку ліквідували. Німці Поволжя, які проживали тут із XVIII століття, зникли за велінням влади. Лише у 1991 році ухвалили рішення про їхню реабілітацію. За п'ять десятиліть сім'ї надволзьких німців пережили втрати, пройшли обов'язкову службу в трудових арміях Сибіру, Казахстану, Центральної Азії і зазнали масового цькування через свою етнічну приналежність.

Родина Ретлінгів у селі Кочки

​І жменька добрих новин насамкінець.

Український музичний гурт ATMASFERA отримав премію в Нью-Йорку.

Журналістки Радіо Свобода Марічка Набока та Ольга Комарова отримали дві нагороди Національної премії «Media etc. 2.0» для журналістів, що пишуть на економічну тематику. За які саме матеріали, читайте тут.

І 15-річна українка Марта Костюк піднялася на 58 позицій у рейтингу найкращих тенісисток світу. Вона вперше увійшла до топ-200 рейтингу і наразі посідає 185-е місце. Найвищу позицію серед українок – третє місце – займає Еліна Світоліна.

Марта Костюк

​Будьте впевненими у своїх силах!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.