Собчак пропонує щодо Криму спільний референдум у Росії й Україні

Ксенія Собчак під час перебування у Вашингтоні, 6 лютого 2018 року

Перебуваючи з візитом у Вашингтоні, російський політик Ксенія Собчак поділилась своїм баченням російсько-українського конфлікту, виступаючи в американському Центрі стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS).

Визнавши, що анексія Криму Росією відбулась незаконно, Собчак все ж не вважає, що Росія має повернути Крим Україні.

З метою вирішення долі Криму Собчак пропонує провести референдум у Росії та Україні.

Я бачу лише один шлях: міжнародний референдум, у якому візьмуть участь усі люди, які проживають в Україні, і усі люди, які проживають в Росії, – всі разом, – щодо статусу Криму. На референдумі буде три питання: чи має Крим бути незалежним, чи має Крим бути частиною Росії, чи частиною України
Ксенія Собчак

«Там (у Криму – ред.) живуть російські люди, люди, які підтримують належність Криму Росії, – переконана Собчак. – Ми маємо це врахувати. Аби вирішити цю проблему, я бачу лише один шлях: міжнародний референдум, у якому візьмуть участь усі люди, які проживають в Україні, і усі люди, які проживають в Росії, – всі разом, – щодо статусу Криму. На референдумі буде три питання: чи має Крим бути незалежним, чи має Крим бути частиною Росії, чи частиною України».

Один з учасників події поцікавився у російського політика, чи вважала б вони справедливим, якби Китай, із населенням набагато більшим за Росію, захопив частину російської території, а потім запропонував провести референдум щодо її належності.

«Це не можна порівнювати», – заперечила Собчак.

«Крим був Росією багато-багато років із часів Катерини Великої, – наголосила Собчак. – Це не Китай, який приходить за якоюсь територією. За Радянського Союзу ця територія належала Україні, але там проживало російське населення, росіяни там жили – не українці. І коли Майдан стався в Україні, ми перетворилися на агресора і зробили те, що ми зробили, – те, що я не підтримую. Але, можливо, ви не розумієте, – кожен раз, коли я виступаю перед людьми і кажу, що Крим за міжнародним правом – українська територія, мене засвистують. Це не фальшиве опитування – 90% росіян подобається ідея, що Крим – Росія. І людям у Криму подобається бути частиною Росії. У цьому конфлікті вони хотіли бути з Росією», – виголосила російський політик.

Відповідаючи на питання «Голосу Америки», Ксенія Собчак розповіла, що вона вірить, що як тільки Росія забере своїх військових з Донбасу, конфлікт там закінчиться.

«Я в цьому переконана, – заявила Собчак, – це штучний конфлікт із російською стороною».

Також у Вашингтоні Ксенія Собчак розповіла, що вона хоче зустрітися з людьми, які в адміністрації Дональда Трампа відповідають за санкції, та пояснити їм, що Росія – це не лише Путін. Вона розповіла, що не вірить, що виграє вибори, але ця кампанія має дати їй шанс розпочати серйозну політичну кар’єру та донести альтернативну точку зору до росіян.