«Я не голосуватиму за надзвичайний стан, і ось чому» – депутат від «Слуги народу»

Національна гвардія на в'їзді до Києва, 24 березня 2020 року

23 березня міністр охорони здоров'я Ілля Ємець закликав Верховну Раду негайно запровадити надзвичайний стан для боротьби з COVID-19 в Україні. Радіо Донбас.Реалії спитало «профільного» депутата від фракції «Слуга народу», члена Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування і голови підкомітету питань забезпечення епідемічної безпеки Лади Булах, що вона з цього приводу думає.

Лада Булах

– Про існування цієї Координаційної ради я дізналася з телебачення, з новин, якщо я не помиляюся. Просто десь в новинах виступав голова Верховної ради Дмитро Разумков, який розказав, що створено такий орган, в який увійшли представники Офісу президента, Кабінету міністрів, РНБО і жоден депутат не ввійшов.

Я сиджу, дивлюсь – і в мене над головою знак питання. І я, звісно, з колегами спілкувалася, мені й колегам незрозуміла така позиція. Мені незрозуміло, бо, як мінімум, з Комітету з питань здоров’я нації повинні були увійти представники в цю раду і особисто я хотіла б брати у цьому участь. Мені здається, менеджментом ситуації з коронавірусом (те, що я бачу із засобів масової інформації) займається все ж таки не МОЗ.

– А хто ж?

– Рада безпеки і оборони України. Принаймні, перші рішення пропонуються саме цим органом і МВС.

– Очільник МОЗ Ілля Ємєць закликав Раду запровадити режим надзвичайного стану в Україні. Втім, цю ідею відкинули і прем'єр-міністр Денис Шмигаль, і очільник МВС Арсен Аваков. Як ви до цього ставитесь?

Все вже і так впроваджено, крім двох речей. Це експропріація і використання виробництв

– Я ставлюсь негативно і не буду за нього голосувати. Пояснюю чому. Я вже 125 разів прочитала всі можливості і обмеження, які будуть можливі для органів виконавчої влади при запровадженні надзвичайного стану. Знаєте, я там нічого нового не знайшла, все вже в Україні і так впроваджено, крім двох речей. Перше – це експропріація, тобто використання приватної власності людей (рухомої і нерухомої) з метою подолання пандемії. Друге – використання виробництв з метою виготовлення необхідних товарів та послуг для подолання пандемії. Оце нові можливості, які дає нам надзвичайний стан, все інше ми і так вже експлуатуємо, використовуємо, виконуємо в рамках законів України, ухвалених минулого вівторка.

Ну і ще – мобілізувати все чоловіче населення і медичний персонал у разі різних нагальних дій. Що наразі не є актуальним.

Це навіщо? Що це рішення нам дає? Збільшення кількості апаратів вентиляції легенів?

В мене завжди щодо ухвалення будь-якого рішення перше питання – це навіщо? Що це рішення нам дає? Збільшення кількості профілактичних засобів, збільшення кількості апаратів для штучної вентиляції легенів чи для екстракорпоральної мембранної оксигенації? Ні. Збільшення кількості медиків або їхніх зарплат? Ні, ці рішення прийняли, в принципі, вони вже впроваджуються.

Як на мене, це рішення не надає додаткових можливостей безпосередньо для боротьби з коронавірусом. А дестабілізація стану, дестабілізація конституційного стану, порушення балансу і рівноваги між законодавчою, виконавчою і судовою владою – от 100% ці ризики виникають, тому моє рішення поки що – ні.

Ставлення до впровадження надзвичайного стану у фракції «Слуга народу» різне: депутат Євгенія Кравчук, приміром, допустила, що може розглянути таке рішення, якщо «ситуація сильно загостриться».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Це диктатура» – депутат Гончаренко про можливе введення надзвичайного стану (рос.)