Директор ЦРУ: російських військ у Криму та на східному кордоні України достатньо «для окремих військових вторгнень»

Директор ЦРУ Вільям Бернс: не варто недооцінювати те, як президент Путін і російська влада можуть використовувати свою силу.

Накопичення російських сил у незаконно анексованому Криму та на Донбасі можуть призвести до можливого військового вторгнення, заявив директор ЦРУ Вільям Бернс під час слухання «Світові загрози» у комітеті із розвідки Сенату США.

На запитання сенатора-республіканця Роя Бланта про мотиви Володимира Путіна в ескалації ситуації на Донбасі, Вільям Бернс заявив: «Думаю, очевидно, російське стягування сил у Криму та уздовж кордону Донбасу становлять серйозне занепокоєння. Накопичування сил досягло моменту, коли воно, серед іншого, може стати основою для окремих військових вторгнень».

Бернз також додав, що з його досвіду (зокрема, він був послом США в Росії у 2005-2008 роках), не варто «недооцінювати те, як президент Путін і російська влада можуть використовувати свою силу». Й маневри Москви поблизу України можуть бути «спробами залякати українську владу й відправити сигнал Сполученим Штатам».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія може почати наступ із півночі чи з півдня ‒ генерал Романенко
Частково, це була мета дзвінка президента Байдена президенту Путіну – заявити дуже чітко про серйозність нашого занепокоєння
Вільям Бернс

Через це, сказав директор ЦРУ, американські розвідувальні управління та посадовці беруть активну участь у зустрічах із союзниками, вони «діляться інформацією» та «поділяють занепокоєння».

«Частково, це була мета дзвінка президента Байдена президенту Путіну – заявити дуже чітко про серйозність нашого занепокоєння», – заявив Бернс.

Директор Розвідувального управління Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки, генерал-лейтенант Скотт Беррієр озвучив схожі побоювання, додавши, що Росія є у становищі, коли вона має кілька варіантів дій, зокрема, може здійснити «точкову атаку» ("limited objective attack" - англ.) у «будь-який момент». «Ми не знаємо (їхнього) наміру зараз», – наголосив він.

Більше деталей представники розвідувальних управлінь пообіцяли надати сенаторам на закритому для громадськості слуханні, що відбулось після відкритого засідання.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Легкої прогулянки у Росії не буде». Розподіл сил на Донбасі й у Криму

Як Голос Америки повідомляв раніше, на тлі посилення напруженості на сході України та стягуванні військових сил Росії поблизу українських кордонів та у Криму, у вівторок президент Джо Байден провів телефонну розмову із Володимиром Путіним, де, серед іншого, наголосив на підтримці України.

А держсекретар Ентоні Блінкен на зустрічі у Брюсселі із главою МЗС України Дмитром Кулебою запевнив у «непохитній підтримці» суверенітету та територіальної цілісності України з боку США.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ми гаряче підтримуємо право України подавати заявку і самостійно визначати свій шлях» – Столтенберґ