В Афганістані відбуваються акції до дня незалежності, таліби обстрілюють протестувальників

Акція в Кабулі, 19 серпня 2021 року

В Афганістані повідомляють про загиблих під час акцій до дня незалежності, на яких афганці у кількох містах вийшли з національними прапорами. Це – перший значний прояв народного протистояння талібам. Напередодні подібну акцію в Джалалабаді «Талібан» розігнав, загинула одна людина.

Як повідомив агенції Reuters очевидець, 19 серпня таліби обстріляли протестувальників в Асадабаді на сході країни, вбивши кількох людей. Наразі точно невідомо, чи люди загинули від куль, чи від тисняви, що виникла через паніку.

«Сотні людей вийшли на вулиці, – сказав свідок Мохаммед Салім з Асадабаду, столиці східної провінції Кунар. – Спочатку я був наляканий і не хотів іти, але коли побачив, що приєднався один із моїх сусідів, я взяв прапор, який був у мене вдома».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МВФ призупинив фінансову допомогу Афганістану

Також повідомляють про протести у Джалалабаді та в районі провінції Пактія, проте повідомлень про насильство звідти не надходило.

Напередодні щонайменше одна людина була вбита під час протестів проти талібів у Джалалабаді після того, як бойовики напали на демонстрантів, які, як повідомляється, намагалися опустити прапор «Талібану» і замінити його прапором Афганістану.

Таліби відзначили день незалежності, опублікувавши заяву про те, що внаслідок їхнього наступу США «зазнали невдачі і були змушені відступити зі святої території Афганістану».

Перший віцепрезидент Амрулла Салех, який намагається згуртувати опозицію проти «Талібану», висловив підтримку протестам, заявивши у твіттері: «Вітаю тих, хто несе національний прапор і таким чином виступає за гідність нації».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Афганістані зростає напруженість у день незалежності. Талібів звинуватили у блокуванні доступу до аеропорту

Раніше цього тижня Салех сказав, що він залишається в Афганістані і є «законним тимчасовим президентом» після того, як президент Ашраф Гані втік із країни, коли таліби захопили Кабул.

18 серпня стало відомо, що Гані перебуває в Об’єднаних Арабських Еміратах. Він знову повторив, що втік з Афганістану, щоб запобігти кровопролиттю.

На вулицях Кабула 19 серпня було в основному спокійно, столицею пересуваються озброєні бійці, підприємства почали відкриватися знову. Однак банки і державні установи залишаються зачиненими.

Але повідомлення про те, що «Талібан» облаштував блокпости біля аеропорту Кабула і перешкоджає афганцям дістатися до аеродрому, викликали паніку серед тих, хто побоюється, що їм не дозволять залишити країну. Як повідомляють, деякі батьки намагалися проштовхнути маленьких дітей через паркан аеропорту в надії, що хтось подбає про них.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Гані після виїзду з Афганістану визнав перемогу талібів і заявив про їхню відповідальність

За останні дні в аеропорту і його околицях було вбито 12 людей, повідомили представники «Талібану» і НАТО.

Президент США Джо Байден 18 серпня заявив, що бойовики співпрацюють, допомагаючи вивезти американців і громадян країн-союзників з Афганістану, але, за його словами, «є деякі труднощі» в евакуації громадян Афганістану, які допомагали міжнародній місії, та інших людей, яким може загрожувати небезпека під час правління «Талібану».

Міжнародно визнаний і підтримуваний США й союзниками уряд Афганістану фактично перестав існувати 15 серпня, президент країни Ашраф Гані втік за кордон після того, як таліби без бою ввійшли в столицю Кабул – останнє з великих міст країни, яке доти ще контролював уряд.

Server error

Oops, as you can see, this is not what we wanted to show you! This URL has been sent to our support web team to look into it immediately. Our apologies.

Будь ласка, використайте пошук