Денісова закликала світ продовжувати тиск на Росію після вироку Бекірову

Розгляд справи Бекірова в окупованому Росією Криму омбудсмен назвала судилищем

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова засудила винесений в окупованому Криму 9 червня заочний вирок кримськотатарському активісту Едему Бекірову.

«Вважаю судилище стосовно Едема Бекірова, інваліда першої групи, який має хронічні захворювання, зокрема діабет і неврологію хребта, продовженням політичного переслідування країною-окупантом українських громадян», – написала Денісова на своїй сторінці у фейсбуці.

Вона також звернулася до міжнародного співтовариства з проханням «продовжувати тиск на Росію».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія незаконно утримує в тюрмах 9 громадянських журналістів – МЗС

«Засуджую незаконні дії російської влади та звертаюся до міжнародної спільноти з проханням продовжувати тиск на Росію задля припинення політичного переслідування громадян України і звільнення усіх, хто перебуває у незаконному ув’язненні на території РФ і тимчасово окупованого Криму, Донецької та Луганської областей», – наголосила омбудсмен.

Підконтрольний Росії суд в Сімферополі 9 червня засудив Едема Бекірова до семи років позбавлення волі і штрафу в 150 тисяч рублів за звинуваченням у «зберіганні і передачі вибухових речовин і боєприпасів».

Напередодні обвинувач у суді попросив для Бекірова чотири роки позбавлення волі з відбуванням у колонії загального режиму і виплату штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія переслідує з політичних мотивів 93 кримських татар – Денісова

Захист Бекірова заявив, що планує подавати апеляційну скаргу на вирок кримського суду.

14 травня 2020 року російський суд Сімферополя відновив розгляд кримінальної справи стосовно Едема Бекірова, який у вересні 2019 року був звільнений із СІЗО в результаті обміну утримуваними громадянами між Україною і Росією.

Пізніше той же суд ухвалив рішення «примусово доставити» активіста на судове засідання. 22 травня суддя постановив оголосити Бекірова в розшук. Розгляд по суті кримінальної справи стосовно Бекірова в Сімферополі почався 19 лютого 2021 року.

Колишньому політв’язню, кримськотатарському активісту Едему Бекірову висунули підозру у зберіганні і передачі вибухових речовин і боєприпасів. Бекіров неодноразово заявляв про свою невинуватість.