«Стала ключовим компонентом кампанії». Розвідка Британії назвала число бійців «ПВК Вагнера» в Україні

Плакат ФБР США про розшук так званого «кухаря Путіна», власника ПВК «Вагнера» – Євгена Пригожина. Пригожин за погодженням з Кремлем вербує на війну проти України засуджених за тяжкі злочини

Так звана «Приватна військова компанія Вагнера» «майже напевно» зараз командує близько 50 тисячами бійців в Україні і стала ключовим компонентом російської кампанії, заявила 20 січня британська розвідка.

«27 грудня 2022 року в Єдиному державному реєстрі Росії було зазначено, що воєнізоване угруповання «ПВК Вагнера» офіційно зареєструвалося як юридична особа. Група заявила про свою основну діяльність як «консультування з питань управління»; про послуги з бойових дій не згадувалося. Поки неясно, якою мірою організація «Центр ПВК Вагнера» буде використовуватися для управління воєнізованою діяльністю угруповання. Приватні військові компанії (ПВК) залишаються незаконними в Росії, незважаючи на тривалу дискусію щодо реформування законодавства», – йдеться в повідомленні.

У розвідці додали, що власник «ПВК Вагнера» Євген Пригожин, ймовірно, частково фінансував організацію через державні контракти, укладені іншими його компаніями.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 100 млн дол у місяць на вбивць: чим обернеться для Росії «експеримент Пригожина» із ПВК «Вагнера»

«Реєстрація продовжує надзвичайно швидкий розвиток традиційно непрозорого публічного профілю групи. Пригожин лише у вересні 2022 року зізнався у заснуванні «Вагнера»; у жовтні 2022 року група відкрила штабквартиру в Санкт-Петербурзі», – мовить в повідомленні, поширеному Міністерством оборони Великої Британії.

Реєстрація, ймовірно, має на меті максимізувати комерційну вигоду Пригожина і ще більше легітимізувати організацію, додали в розвідці.

«ПВК Вагнера» – російський неофіційний військовий підрозділ, який бере участь у наземних операціях у Сирії, Африці, Латинській Америці та у війні з Україною. Організацію підозрюють у численних воєнних злочинах як в Україні, так і в інших країнах, де вона діє.

Цього місяця колишній командир одного з підрозділів «ПВК Вагнера» Андрій Медведєв втік із Росії до Норвегії, де попросив політичного притулку і висловив готовність давати свідчення проти Пригожина.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Норвегія: шукача притулку з «ПВК Вагнера» хоче допитати поліція, яка розслідує воєнні злочини в Україні