Зеленський назвав вісім областей, де ситуація з електрикою зараз найгірша

Але, за його словами Володимира Зеленського, енергетики роблять «справді героїчні речі», відновлюючи за тижні те, що вимагало б місяців роботи.

Президент України Володимир Зеленський назвав області, у яких ситуація з електропостачанням найгірша.

«Загалом у різних областях тривають як аварійні, так і стабілізаційні відключення. Енергосистема зараз, мʼяко кажучи, дуже далека від нормального стану – у системі зберігається значний дефіцит. Саме тому є графіки відключень. Найбільше – у Львівській, Вінницькій, Київській, Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Житомирській, Хмельницькій областях та в місті Києві», – сказав він у вечірньому відеозверненні.

Але, за його словами, енергетики роблять «справді героїчні речі», відновлюючи за тижні те, що вимагало б місяців роботи.

«Навіть якщо немає масованих ракетних ударів, це не означає, що немає проблем. Майже щодня у різних регіонах є обстріли, є ракетні атаки, атаки дронами. Майже щодня бувають влучання в енергооб’єкти. Через втрати в системі доводиться зменшувати ліміти всім у системі. Дуже важко дається й відновлення. Але все ж таки наші енергетики й комунальники роблять справді героїчні речі, за тижні відновлюючи те, що взагалі-то вимагало б місяців роботи», – додав Зеленський.

Читайте також – Шмигаль: в Україні пошкоджено 40% об’єктів високовольтної мережі

Росія з жовтня регулярно завдає масованих ракетних ударів по енергетичних обʼєктах в Україні, після одного з таких ударів 23 листопада значна частина країни на деякий час залишилася без енергопостачання. Досі в більшості областей тривають планові відключення електрики.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Більшість жителів Одещини залишаються без світла – Зеленський про наслідки нічної атаки армії РФ

У британській розвідці вважають, що удари по українській критичній інфраструктурі, ймовірно, є першим прикладом реалізації Росією концепції стратегічної операції зі знищення критично важливих цілей (SODCIT) – ключового компонента військової доктрини, яку вона прийняла в останні роки.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляв, що вражаються обʼєкти, використання яких допомагає «вбивати росіян».

Україна вважає удари по цивільній інфраструктурі актами тероризму, їх також засуджують країни Заходу.