Гульсум Алієву та її матір затримали на адмінкордоні з Кримом – активісти

Активісти повідомляють, що Наджіє Алієву (ліворуч) згодом відпустили, проте її дочку Гульсум повезли до відділення поліції

Російські «прикордонники» затримали дочку фігуранта справи «Хізб ут-Тахрір», активістку Гульсум Алієву та її матір Наджіє Аджі-Мамутову на адміністративному кордоні з анексованим Кримом, повідомляє громадська організація «Кримська солідарність».

За даними активістів, жінки поверталися до Криму з Херсону, де отримували медичні документи та консультацію. Згодом «Кримська солідарність» повідомила, що Наджіє Аджі-Мамутову відпустили, але Гульсум Алієву вивезли з пункту перетину адміністративного кордону до відділку поліції у Армянську.

«Її вивели з «вагончика» і посадили до службової машини. Чоловік Гульсум Алієвої і мати виїхали слідом на своєму автомобілі», – мовиться в повідомленні громадських активістів.

Алієву затримують не вперше. В червні 2019 року російські силовики затримали її також на адмінкордоні за звинуваченням в «розпалюванні ненависті або ворожнечі» (стаття 20.3.1 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії) за пост у Facebook. Згодом жінку відпустили.

В червні 2018 року російські силовики проводили обшук у будинку фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Мусліма Алієва. Згодом стало відомо, що на його старшу дочку Гульсум склали протокол. Її звинувачували за статтею 282 Кримінального кодексу Росії – розпалення міжнаціональної ворожнечі – за допис у фейсбуці. У січні 2019 року Слідчий відділ по Алушті російської влади в Криму припинив кримінальне провадження щодо Алієвої.

Читайте також: Анексований Крим у 2019 році: продовження російського застою​

12 червня адвокат Гульсум Алієвої Олексій Ладін повідомив проєктові Радіо Свобода Крим.Реалії, що підконтрольна Росії Кримська прокуратура відкрила адміністративне провадження за статтею 20.3.1 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії за допис активістки у фейсбуці попри те, що терміни притягнення її до адміністративної відповідальності збігли.

Після анексії Криму Росією навесні 2014 року на півострові регулярно відбуваються обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір»; цю заборону Москва намагається насаджувати і в окупованому нею українському Криму, хоча в Україні організація діє легально.