AstraZeneca заявляє про підтвердження ефективності й безпечності її вакцини від COVID-19

Статистично значуща ефективність вакцини AstraZeneca – 79 відсотків у запобіганні симптоматичному перебігові COVID-19

Британсько-шведська компанія AstraZeneca заявила, що результати третьої фази клінічних випробувань її вакцини від COVID-19 у США довели її ефективність і безпечність.

Як мовиться в повідомленні, дослідження, здійснене майже на 32,5 тисячах учасників, засвідчило статистично значущу ефективність у 79 відсотків у запобіганні симптоматичному перебігові COVID-19 і 100-відсоткову ефективність у запобіганні важкому перебігові й госпіталізаціям.

Ефективність вакцини AstraZeneca, що офіційно відома як AZD1222, була послідовною серед учасників різного етнічного походження й віку. Зокрема, в учасників віком понад 65 років ефективність вакцини склала 80 відсотків.

Вакцина добре зноситься, проблем із безпекою, пов’язаних із нею, не виявлено, мовиться в повідомленні.

Особливу увагу при цьому приділили виникненню різних тромбозів, які раніше пов’язували з цією вакциною, і ніякого підвищення ризику тромбозів не виявили, заявили автори дослідження.

Вони зазначають, зокрема, що це дослідження вперше підтвердило ефективність цієї вакцини для людей віком понад 65 років.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Наступними днями, повідомляє компанія AstraZeneca, вона підготує матеріали аналізу цього дослідження, щоб подати їх до Адміністрації харчопродуктів і медпрепаратів США на схвалення цієї вакцини, а також для публікації в професійному журналі.

У повідомленні також зазначено, що в нинішньому дослідженні дві дози вакцини застосовували з проміжком у чотири тижні. Попередні ж дослідження засвідчили, що довший інтервал, до 12 тижнів, дає ще вищу ефективність.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Відтермінування другого щеплення AstraZeneca потрібне для посилення імунної відповіді – Лапій

Компанія звернула увагу, що її вакцину можна транспортувати і зберігати в умовах звичайного холодильника, за температури плюс 2–8 градусів за Цельсієм, протягом принаймні шести місяців і застосовувати без спеціальної підготовки.

Іще однією вигодою вакцини AstraZeneca, про яку компанія не стала згадувати, є її ціна: її пропонують на ринку ненабагато дорожче від собівартості, по кілька доларів за дозу (яких потрібно загалом дві); всі інші наявні нині вакцини помітно дорожчі.

Попередніми днями низка країн, переважно в Європейському союзі, де використання вакцини AstraZeneca вже схвалене, тимчасово зупиняла щеплення нею через побоювання, що після вакцинування нею можуть частіше виникати певні небезпечні різновиди тромбозів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ЄС схвалили вакцину Oxford-AstraZeneca

Після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я і Європейське агентство медпрепаратів підтвердили, що такого зв’язку немає і ризик тромбозів серед вакцинованих не вищий, ніж загалом серед населення, країни починають повертатися до її застосування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: AstraZeneca в осередді уваги: вакцинувати нею чи ні?

У попередніх дослідженнях вакцина AstraZeneca показувала різну ефективність. В одному з них досліджений нині режим – дві дози з проміжком у місяць – показав ефективність у 62 відсотки, зате інший режим – спершу половина дози, а через місяць повна доза – показав навіть ефективність у 90 відсотків.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вакцина-кандидат від COVID-19 компанії AstraZeneca показала 70% середньої ефективності