Доступність посилання

ТОП новини

Відтермінування другого щеплення AstraZeneca потрібне для посилення імунної відповіді – Лапій


Федір Лапій заперечив, що причиною стало заощадження вакцини
Федір Лапій заперечив, що причиною стало заощадження вакцини

Міністерство охорони здоров’я України подовжило інтервал між першою та другою дозами вакцини для більшої ефективності, пояснив дитячий інфекціоніст, член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій. Про це він розповів в ефірі телеканалу «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», 17 березня.

Лапій заперечив, що причиною стало заощадження вакцини.

«Це не пов’язано з економією доз вакцини, це пов’язано з тим, що збільшення інтервалу між першою та другою зоною, і це стосується тільки вакцини від AstraZeneca, призводять до більш сильної імунної відповіді, ефективності і більш рацонального використання доз, які є в наявності. Знову ж таки, буквально на початку березня з’явилися дані про те, що необхідно країнам більше сконцентруватися на забезпеченні першої дози, але це стосується тільки AstraZeneca, з тим, щоб відтермінувати другу дозу, принаймні, зараз йдеться про 12 тижнів», – пояснив він.

Читайте також: МОЗ: в Україні перша людина отримала повний курс вакцинації від COVID-19

За словами Лапія, аналогічну практику вже впровадила влада Німеччини, Великої Британії та Канади. Він стверджує, що зміна графіку дозволяє використати ті дози, які були від початку зарезервовані для другого щеплення, використати для груп другого етапу. До неї входять люди старше 80 років та сімейні лікарі.

«Ми планували почати другий етап вакцинації вже в квітні. Позаяк зараз буде задача максимально охопити першою дозою, то ми вже почали, власне кажучи, щепити лікарів сімейної медицини, деякі регіони почали це робити з понеділка. Вже запрошують, я знаю, на вакцинацію осіб старше за 80 років у амбулаторіях», – сказав лікар.

Лапій заперечив, що вакцини Covishield мають термін придатності до червня. Водночас він зазначив, що Україна має отримати ще близько 1,5 мільйона доз цієї вакцини до кінця березня і отримуватиме партії щомісячно.

«Була інформація, що 22 березня в Україну мали прийти 700 тисяч доз вакцини AstraZeneca, але виготовленої на потужностях заводу, який розташований у Південній Кореї. Зараз, за уточненою інформацією, мені підтвердили про 1,5 мільйона доз від Serum Institute of India, і в рамках укладених контарктів між Міністерством охорони здоров’я і виробником ця партія у 700 тисяч доз у рамках програми Ковакс прийде ближче до квітня та в квітні», – повідомив він.

За словами експерта, темпи вакцинації зросли – від 4-3 тисяч людей на добу днями до майже 10 тисяч за добу 16 березня. Очікує, що з початком вакцинації в амбулаторіях теми зростуть, а повільне поширення вакцини пояснив зокрема тим, що не всі медичні працівники, для яких зарезервована вакцина, погоджуються щепитися. В інших випадках, додав Лапій, мобільні бригади не мали достатньо доз для всіх охочих.

«Треба сказати такж відверто, що не зовсім зрозумілі дії органів місцевої влади, тому що я неодноразово бачив і маю інформацію про те, що медичних працівників прихоить більше на вакцинацію, коли приїздить мобільна бригада, але чомусь мобільна бригада приїхала з п’ятьма флаконами, а є ще охочих кілька людей», – навів приклад експерт.

Раніше заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що МОЗ збільшило інтервал між щепленнями з 28 до 90 днів, враховуючи рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

24 лютого в Україні розпочалася планова вакцинація від коронавірусної інфекції. Щеплення почали робити лікарям та військовим.

За день до цього до країни прибула перша партія вакцини від COVID-19. З Індії привезли 500 тисяч доз вакцини Covishield (індійська назва вакцини Oxford/AstraZeneca).

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG