Президент Куби назвав «брехнею» повідомлення про протести на острові

Президент Куби Мігель Діас-Канель (у центрі) в день початку протестів, 11 липня, перебував у містечку Сан-Антоніо-де лос-Баньйос

Президент Куби Мігель Діас-Канель засудив неправдиві, на його думку, повідомлення про заворушення на острові. Про це він сказав, виступаючи 17 липня на мітингу в столиці країни Гавані перед тисячами прихильників.

«Те, що світ бачить із Куби, є брехнею», – сказав Діас-Канель, засуджуючи поширення «неправдивих зображень» у соціальних мережах, які, за його словами, «заохочують і прославляють насильство та знищення власності».

Коментарі президента Куби пролунали через шість днів після початку демонстрацій проти комуністичного уряду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кубинцям урвався терпець. Як в Україні реагують на масові протести на Кубі 

На Кубі під час та після масових акцій протесту відбулися затримання учасників. Всього було затримано понад 5 тисяч людей, серед них понад 120 активістів і незалежних журналістів.

Масові акції протесту на Кубі розпочалися 11 липня. За даними Reuters, на вулиці Гавани та інших міст вийшли тисячі кубинців. Вони скандували антиурядові гасла, вимагали відставки президента і більш рішучих дій влади у боротьбі з пандемією.

Демонстранти закликали забезпечити населення вакцинами і покласти край щоденним відключенням електрики і дефіциту продовольства та ліків. Незабаром після початку протестів у країні влада стала блокувати інтернет.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Активісти на Кубі повідомляють про тисячі затриманих протестувальників

13 липня президент США Джо Байден закликав владу Куби дослухатися до вимог людей і відповісти на їхні запити. Представник Держдепартаменту США Нед Прайс розкритикував обмеження роботи мобільного інтернету в кубинських містах. Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас закликав владу Куби звільнити всіх затриманих за мирний протест громадян, про це він написав 14 липня в твітері.