У МЗС повідомили про зустріч Кулеби з посланцем Китаю, який прибув до Києва

Під час зустрічі, фото МЗС України

Міністерство закордонних справ України повідомило про зустріч очільника відомства Дмитра Кулеби і спеціального представника Китаю Лі Хуея, який перебував в Україні.

«Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання взаємодії України та Китаю як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій, а також шляхи припинення російської агресії», – йдеться в повідомленні.

У пресслужбі МЗС уточнили, що Кулеба «детально поінформував» спецпредставника уряду КНР «щодо принципів відновлення стійкого та справедливого миру на основі поваги до суверенітету та територіальної цілісності України».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Агресія Росії та роль Китаю. Чого Україні чекати від Лі Хуея?

Міністр наголосив, що Україна не сприймає ніяких пропозицій, які б передбачали втрату її територій або заморожування конфлікту, йдеться в повідомленні.

«Міністр відзначив важливість участі Китаю в реалізації формули миру президента України, Чорноморської зернової ініціативи, гарантуванні ядерної безпеки та інших важливих міжнародних зусиллях. Сторони окремо обговорили довгострокову перспективу розвитку двосторонніх відносин між Україною та Китаєм і домовилися нарощувати діалог з ключових питань двостороннього та міжнародного порядку денного», – повідомили у МЗС.

Інших подробиць у міністерстві не навели.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Києві представнику Китаю пояснять, що компроміси за рахунок території України неможливі – Подоляк

Там уточнили, що 16-17 травня Лі Хуей відвідав Україну з візитом, поїздка відбулася на виконання домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови президента Володимира Зеленського і лідера Китаю Сі Цзіньпіна 26 квітня.

Лі Хуей є найвищим китайським чиновником, який відвідує Україну з моменту повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Поїздка, за словами Пекіна, спрямована на обговорення «політичного врегулювання» війни, яку веде Росія проти України.

Лі Хуей, спеціальний представник Китаю у справах Євразії та колишній посол у Росії, також відвідає Польщу, Францію й Німеччину під час багатоденної поїздки, оголосило МЗС Китаю 12 травня. Детальний розклад поїздок невідомий.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому Китай засумнівався у статусі нових незалежних держав, що виникли з СРСР?

Наприкінці квітня Міністерство закордонних справ Китаю повідомило, що дипломатом, який зі спеціальною місією відвідає Україну, буде Лі Хуей, спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії.

Лі Хуей, якому цього року виповнюється 70 років, є ветераном китайської дипломатії. У 1980-х роках він служив у посольстві Китаю в СРСР, а наприкінці 1990-х був послом у Казахстані. Згодом був заступником міністра закордонних справ Китаю, а з 2009 до 2019 року – послом Китаю в Росії. Він вільно розмовляє російською.

Пекін раніше висунув свій «мирний план» із 12 пунктів із закликом до деескалації та остаточного припинення вогню в Україні. Захід скептично ставиться до пропозицій Китаю щодо політичного врегулювання в Україні. Цей план був значною мірою відхилений Заходом через відмову Китаю засудити Росію за вторгнення до свого суверенного сусіда і через те, що він повторює російські тези, зокрема звинувачення на адресу Заходу в неспровокованому вторгненні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що зараз є можливість дати «нову енергію» відносинам України та Китаю