ЄС направить місію до Молдови для боротьби з гібридними загрозами РФ

«Сьогодні ми посилюємо підтримку ЄС Молдові у захисті її безпеки, територіальної цілісності та суверенітету», – заявив Жозеп Боррель

Рада Євросоюзу встановила у Молдові партнерську місію ЄС (EUPM Moldova). Рішення ухвалене на тлі спроб Росії гібридними діями дестабілізувати Кишинів, йдеться в заяві голови європейського зовнішньополітичного відомства Жозепа Борреля.

«Сьогодні ми посилюємо підтримку ЄС Молдові у захисті її безпеки, територіальної цілісності та суверенітету. Розгортання цієї нової місії є ще однією важливою політичною ознакою підтримки ЄС у нинішніх складних обставинах», – зазначив дипломат.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Створити проблеми для України». Як Кремль намагається дестабілізувати Молдову через Придністровʼя

Місія складатиметься із цивільних фахівців. Вони працюватимуть на молдовській території протягом двох років. Метою місії, згідно із заявою, буде підвищення стійкості сектору безпеки країни, а також протидія спробам маніпулювати інформацією.

У лютому президент Молдови Мая Санду заявила про російський план дестабілізації країни. За словами Санду, Москва хоче привести до влади у Кишиневі своїх ставлеників. Про наміри російської сторони молдовським структурам повідомили колеги з українських спецслужб. На думку Санду, цілі Росії – зупинити євроінтеграцію країни та використати Молдову у війні проти України.

Російське МЗС у відповідь заявляло, що твердження Санду є необґрунтованими. Російське відомство одночасно звинуватило Україну в нагнітанні напруженості й спробах втягнути Кишинів «у жорстку конфронтацію з Росією».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Поліція заявляє, що запобігла підтримуваній Росією змові щодо заворушень у столиці Молдови