Американські законодавці розробили санкції проти Росії через захоплення 24 українських моряків

17 липня Лефортовський суд Москви продовжив на три місяці термін арешту для 24 українських моряків, яких Росія захопила в Чорному морі у листопаді 2018 року

Група законодавців США, що займається українськими питаннями, представила закон, який передбачає покарання співробітників Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) за їхню роль у захопленні 24-х українських моряків в листопаді минулого року біля Керченської протоки.

Четверо представників «українського кокусу» Конгресу, «групи друзів» України у найвищому законодавчому органі США 18 липня заявили, що так званий Sailors акт (Stopping aggressive incursions on liberty by ordering russian sanctions act – Акт про припинення агресивного втручання в свободу шляхом введення санкцій проти Росії) буде застосовуватися до 24-х високопоставлених співробітників ФСБ і їхнього найближчого оточення.

Творці законопроекту – представники Демократичної партії Марсі Кептур та Майк Квіглі, а також республіканці Енді Гарріс і Браян Фіцпатрік заявили, що «Сполучені Штати продовжують рішуче засуджувати небезпечний напад Росії на військово-морський флот України і незаконне затримання 24 українських моряків».

«Ця подія є останньою в серії зловмисних кроків з боку Росії для підриву демократичного прогресу України і базованого на правилах міжнародного порядку», – заявили законодавці.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європарламент підтримав резолюцію щодо українських політв’язнів

17 липня Лефортовський суд Москви продовжив на три місяці термін арешту для 24 українських моряків, яких Росія захопила в Чорному морі у листопаді 2018 року.

Москва звинувачує українських військовослужбовців у «незаконному перетині кордону». Україна наполягає, що зіткнення відбулося в нейтральних водах, і вважає захоплених моряків військовополоненими.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня за клопотанням України зобов’язав Росію негайно звільнити українських моряків і три захоплених судна і повернути їх в Україну.

Росія наказ трибуналу не виконала. У Міністерстві закордонних справ Росії заявляли, що у Трибуналу ООН немає юрисдикції розглядати цю справу.​