Парламент запровадив іспити з основ Конституції, історії та державної мови для набуття громадянства України

Невиконання зобов’язань щодо складання іспитів є підставою для втрати громадянства

Верховна Рада у цілому ухвалила законопроєкт №7606, що передбачає складання іспитів з основ Конституції, історії України і на рівень володіння державною мовою як умову для набуття громадянства України. Документ підтримав 281 народний депутат, повідомили депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко у Telegram.

Законопроєкт передбачає, що умовами прийняття в громадянство України іноземців/людей без громадянства є знання основ Конституції та історії України, а також володіння державною мовою і обов’язкове складання іспитів із цих предметів.

Так, іноземець/особа без громадянства, який бажає отримати українське громадянство, письмово подає заяву про те, що в разі набуття громадянства він зобов’язується скласти іспити з основ Конституції України, історії країни, на рівень володіння державною мовою та протягом двох років надати документи про складання таких іспитів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: За рік в Україні кількість українськомовних зросла до 71% – опитування

Водночас законопроєкт передбачає «особливі умови» набуття громадянства для осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, становлять державний інтерес для України, проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України, зокрема відзначених державною нагородою, або осіб, які отримали дозвіл на тимчасове проживання. Такі особи будуть зобов’язані протягом двох років з моменту прийняття до громадянства України скласти іспити з основ Конституції, історії України та на рівень володіння державною мовою.

Невиконання зобов’язань щодо складання іспитів є підставою для втрати громадянства.

Законопроєкт ініціював прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Документ було зареєстровано у Верховній Раді 28 липня. У першому читанні парламент ухвалив цей законопроєкт 18 жовтня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мовний омбудсмен закликав владу Одеси та області розширити мережу курсів із вивчення української мови
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українська мова стала «лінією оборони і спротиву» в час війни з Росією – Кремінь про повну заборону російської в «Могилянці»