Ефективність вакцини Pfizer через пів року після щеплення знижується майже вдвічі – дослідження

Як пояснюють автори дослідження, зниження ефективності вакцини пов’язане з ослабленням імунітету з часом

Ефективність вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer / BioNTech знижується майже вдвічі приблизно через пів року після повної вакцинації. Про це свідчить дослідження, проведене в США. Його результати оприлюднили в медичному журналі Lancet 4 жовтня.

Згідно з отриманими даними, вакцина дуже ефективна для запобігання госпіталізації у перші пів року – її ефективність залишалася на рівні близько 90% протягом як мінімум шести місяців, навіть проти «дельта»-штаму.

Проте загальна ефективність вакцини проти коронавірусної інфекції з 88% протягом першого місяця з моменту вакцинації поступово знижується до 47% через 5 місяців, свідчить дослідження.

Як пояснюють автори дослідження, зниження ефективності вакцини пов’язане з ослабленням імунітету з часом.

Дані з цього дослідження попередньо були представлені у серпні. Саме на них ґрунтувалася рекомендація Агентства охорони здоров’я США про ревакцинацію американців похилого віку, які входять до групи ризику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бустерне щеплення: для яких вакцин, кому і для чого?

«У зв’язку з іншими результатами, отриманими в Ізраїлі, США та інших країнах, наші результати підкреслюють важливість моніторингу ефективності вакцини з плином часу і припускають, що, ймовірно, будуть потрібні бустерні дози для відновлення первісного високого рівня захисту, що спостерігається на ранніх етапах програми вакцинації», – заявили автори дослідження.

Дослідження ґрунтувалося на медичних даних близько 3,4 мільйона американців.

Його було опубліковано у той же день, коли Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що так звані бустерні щеплення «можуть розглядатися як мінімум через шість місяців після другої дози для людей у віці 18 років і старших». Втім, чи вдаватися до бустерного щеплення, лишається на розсуд країн-членів ЄС.

Не чекаючи на рекомендацію регулятора ЄС, почали ревакцинацію третьою дозою в Ірландії, Італії, Німеччині та Франції.

Бустерні дози також отримують мешканці Великої Британії, США, Ізраїлю та деяких інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ про третю дозу вакцин: чекаємо результатів наукових досліджень

Проти кампанії ревакцинації виступає Всесвітня організація охорони здоров’я. ВООЗ наголошує, що наразі недостатньо доказів необхідності додаткових щеплень – вакцинація двома дозами вже показала свою ефективність у зниженні рівня госпіталізації та смертності від COVID-19.

У ВООЗ нагадують, що додаткові дози вакцини потрібно передати країнам, де чимало людей не отримали навіть першого щеплення, а вірус поширюється і може мутувати у небезпечніші штами.