Єврокомісія виділила 500 млн євро на збільшення виробництва боєприпасів

Очікується, що за підтримки ASAP до кінця 2025 року Європа досягне річного обсягу виробництва боєприпасів у 2 мільйони одиниць.

Європейська комісія виділила 500 млн євро, передбачених законом про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) – це дасть змогу європейській оборонній промисловості збільшити потужності з виробництва боєприпасів до 2 млн снарядів на рік до кінця 2025 року.

Як повідомляє пресслужба Єврокомісії, очікується, що за підтримки ASAP до кінця 2025 року Європа досягне річного обсягу виробництва боєприпасів у 2 мільйони одиниць.

Комісія відібрала 31 проєкт для допомоги європейській промисловості у збільшенні виробництва боєприпасів. Вони охоплюють п’ять сфер: вибухові речовини, порох, снаряди, ракети, а також сертифікацію випробувань і відновлення. На реалізацію проєктів буде виділено 513 мільйонів євро з бюджетів ЄС і Норвегії. Це фінансування дозволить залучити додаткові інвестиції з боку промисловості на умовах співфінансування, в результаті чого загальний обсяг інвестицій в ланцюжок постачання становитиме близько 1,4 мільярда євро.

Читайте також – Мільйони євро на снаряди та дрони: як Чехія знаходить нові шляхи допомоги Україні

У Єврокомісії зауважують, що ASAP зосереджується на поросі та вибухових речовинах, на них буде виділено близько трьох чвертей програми. Програма підтримає проєкти, які збільшать річні виробничі потужності на понад 10 000 тонн пороху і на понад 4 300 тонн вибухових речовин. З цією метою ЄС інвестує 248 мільйонів євро у потужності з виробництва пороху і 124 мільйони євро у потужності з виробництва вибухових речовин. Очікується, що угоди з відібраними заявниками будуть підписані в травні 2024 року.

У європейській установі зазначають, що завдяки вже вжитим заходам європейські річні виробничі потужності з виробництва 155-мм снарядів вже досягли 1 мільйона на рік у січні 2024 року.

Європейська комісія 5 березня представила нову оборонно-промислову стратегію, яка має перевести економіку Євросоюзу на військові рейки і тісно інтегрувати в неї Україну.

Читайте також: Боррель: країни-члени ЄС можуть закуповувати боєприпаси для України поза межами блоку

Наприкінці січня 2024 року голова європейської дипломатії Жозеп Боррель оголосив, що країни Євросоюзу передали Україні лише 330 тисяч снарядів із обіцяного мільйона.

У лютому український президент констатував, що Україні було надано лише 30% від обіцяного Євросоюзом мільйона снарядів.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що спроба України перехопити у Росії ініціативу на полі бою є оперативно обґрунтованою, але тривалі затримки військової допомоги Заходу, ймовірно, відстрочать ці зусилля Києва відновити ініціативу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: РФ виробляє артилерійських снарядів майже втричі більше, ніж партнери можуть надати Україні – CNN

Your browser doesn’t support HTML5

Виробництво боєприпасів у Європі: що змінилося за два роки масштабної війни Росії проти України