Таліби увійшли в Кабул, президент Гані виїхав з країни. Що відбувається в Афганістані

Американський військовий гелікоптер летить над посольством США в Кабулі, 15 серпня 2021 року

Бойовики руху «Талібан» 15 серпня захопили столицю Афганістану Кабул, попередньо оточивши місто з усіх боків. Перед цим, зупинившись на підступах, вони раптом пообіцяли не влаштовувати в місті різанини і репресій і виявили бажання повернутися до переговорів про «мирну здачу міста» і капітуляцію уряду і президента Ашрафа Гані. Решта території країни вже перейшла під їхній контроль, після взяття впродовж останніх днів великих міст Мазарі-Шаріфу і Джелалабаду, а трохи раніше – Кандагару і Герату. Афганська армія не вела боїв, частина підрозділів опинилася в сусідніх Таджикистані і Узбекистані, інформує Російська служба Радіо Свобода. Сам Ашраф Гані теж виїхав з країни. А західні уряди на чолі зі США все ще повітрям евакуюють з Кабула всіх, кого тільки вдасться.

Гані: «Щоб не допустити кровопролиття, я вирішив поїхати»

Президент Афганістану Ашраф Гані виїхав з країни, повідомив місцевий телеканал TOLO News. Цю інформацію, як повідомляє телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», підтвердив голова Ради національного примирення країни Абдулла Абдулла.

«Він покинув Афганістан у важкий час, нехай він відповість за це перед Господом», – сказав Абдулла, у якого давно непрості взаємини з Гані. При цьому Абдулла Абдула назвав Ашрафа Гані «колишнім президентом», хоча той офіційно не оголошував про відставку.

ЗМІ повідомляли, що Гані погодився піти у відставку під час переговорів з рухом «Талібан», представники якого увійшли в президентський палац.

За інформацією таджицької медіагрупи «Азія-Плюс», Гані в супроводі керівника своєї адміністрації Фазла Махмуда Фазлі і радника з нацбезпеки Хамдулли Мухіба попрямував в Таджикистан. Чиновник в уряді Афганістану Саджад Нурістані повідомив, що з Таджикистану Гані повинен вилетіти в третю країну, але в яку саме, не сказав.

Пізніше Гані написав у своєму фейсбуці, що виїхав з країни через бажання не допустити кровопролиття.

«Сьогодні я опинився перед непростим вибором. Мені доводиться стикатися з озброєними талібами, які хочуть увійти до палацу, або покинути країну... Якщо їх не зупинити, незліченні патріоти будуть замучені, а місто Кабул буде спустошене...» «Талібан» ясно дав зрозуміти, що готовий здійснити кривавий напад на весь Кабул і жителів Кабула, щоб вигнати мене. Щоб не допустити кровопролиття, я вирішив поїхати», – написав він.

Гані додав, що визнав перемогу «Талібану», але зазначив, що рух зробив це «зі зброєю в руках». На його думку, тепер таліби відповідальні «за честь, власність і самозахист своїх співвітчизників».

Виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Афганістану Абдул-Саттар Мірзакваль заявив у відеозверненні, що в країні відбудеться «мирна» передача влади уряду перехідного періоду. Таліби пообіцяли не брати Кабул воєнною силою. Перед цим вони захопили всі інші великі міста країни.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи відволіче Путіна від України «Талібан»?

Таліби в Кабулі

Бойовики угруповання «Талібан» увійшли в столицю Афганістану Кабул 15 серпня. За повідомленням МВС країни, таліби підступали до міста з усіх боків.

Your browser doesn’t support HTML5

Афганістан: життя у містах, захоплених талібами

О 13-й годині за місцевим часом «Талібан» оголосив, що вони повністю контролюють всю територію Афганістану, а бої в Кабулі закінчилися.

Після цього представники талібів прибули в президентський палац в Кабулі для переговорів про умови «мирного переходу» влади, повідомило Associated Press з посиланням на чиновника, який говорив на умовах анонімності. Цю ж інформацію афганській службі Радіо Свобода підтвердив представник «Талібану».

Місце лідера Афганістану обійме голова політичного офісу талібів в Катарі мулла Абдул Гані Барадар, інформує Російська служба Радіо Свобода. Главою перехідного уряду Афганістану нібито стане ексглава МВС Афганістану і колишній посол у ФРН Алі Ахмад Джалалі.

Вдень 15 серпня на вулицях Кабула панував хаос і паніка. Частина жителів намагалася покинути місто, бігли працівники урядових установ. Закривалися адміністративні офіси, поліцейські дільниці, армійські управління, зупинили роботу магазини і ринки.

Телеканал Аl-Arabiya повідомив, що в околицях аеропорту Кабула, де відбувається евакуація співробітників дипмісій, сталася стрілянина. За інформацією CNN, в самому аеропорту відбулося кілька «інцидентів в царині безпеки». Джерело телеканалу повідомило, що військових США не атакували і ні в кого не стріляли.

Україна евакуювала з Афганістану майже 80 людей, США евакуюють дипломатів, Росія не планує

У неділю США почали евакуацію своїх дипломатів.

Для допомоги в захисті аеропорту Кабула і свого посольства Вашингтон додатково направив до Афганістану військових. CNN і Bloomberg повідомили, що персоналу посольства доручили знищувати документи і предмети, які можна використовувати з метою пропаганди (наприклад, американські прапори). При цьому джерело Bloomberg уточнило, що це стандартна практика.

Американці – чиновники, військові і службовці різних компаній – евакуйовані з Афганістану, впродовж останніх тижнів і днів отримували від своїх колишніх афганських колег і товаришів по службі такі відчайдушні повідомлення, пише Російська служба Радіо Свобода:

«Привіт, братику! Сподіваюся, у тебе все добре. Є спосіб хоч комусь попросити притулку зараз в американському посольстві в Кабулі? З моїми мамою і подружкою все буде добре, але брат у небезпеці. Візи ніхто не видає. Якщо вони візьмуть Кабул, то підуть від дверей до дверей, розшукуючи всіх, хто працював на уряд. Я знаю, що це дико звучить, але в голову мені нічого іншого не приходить».

Пізніше стало відомо, що Пентагон збільшить американський контингент в Афганістані до 6000 військовослужбовців – для допомоги в евакуації громадян США і афганців, які співпрацювали зі США. «Голос Америки» повідомив про це з посиланням на анонімного співробітника адміністрації президента Джо Байдена.

Інші західні країни теж проводять евакуацію персоналу своїх посольств і інших офісів в Кабулі.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що з Афганістану українським літаком вже вивезли майже 80 людей, більшість із них – громадяни інших держав. «Зокрема, вісім українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію. Головне, що всі вже в безпеці», – написав президент.

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що український літак забрав з Кабула громадян України, Нідерландів, Хорватії, Білорусі, Афганістану. Він зазначив, що у разі подальших звернень Київ «зробить все для допомоги співвітчизникам та іноземцям у біді».

Росія не планує евакуйовувати співробітників свого посольства в Кабулі. Про це повідомляє «РИА Новости» з посиланням представника МЗС Росії Заміра Кабулова. За його словами, дипмісія продовжить працювати в звичайному режимі, оскільки таліби гарантували посольству безпеку. Він також зазначив, що це стосується і представництв інших країн.

Взяття Джелалабаду і Мазарі-Шаріфу

Раніше в неділю бойовики «Талібану» без бою взяли ключовий східне місто Афганістану Джелалабад.

Як повідомляє Reuters з посиланням на афганського чиновника з Джелалабаду, в місті немає сутичок, оскільки губернатор здався талібам. За його словами, це був єдиний шанс врятувати життя цивільного населення.

Взяття Джелалабаду дало талібам контроль над дорогою, яка веде з Афганістану в пакистанське місто Пешавар.

У суботу таліби змогли зайняти ще одне велике місто на півночі Афганістану – Мазарі-Шаріф. Раніше стало відомо, що вже захоплене місто Пулі-Алам в провінції Логар, від якої – всього 80 кілометрів до Кабула.

Кабул залишався останнім великим містом, який перебував під контролем урядових сил.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Авіакомпанії почали уникати повітряного простору Афганістану

Албанія тимчасово прийме афганських біженців

Албанія погодилася тимчасово прийняти афганців, які втікають зі своєї країни на тлі захоплення влади талібами. 15 серпня прем'єр-міністр Еді Рама повідомив у фейсбуці, що нещодавно адміністрація США провела консультації з Албанією, щоб оцінити, чи може вона стати транзитною країною для частини афганських біженців, кінцевим пунктом для яких є Сполучені Штати.

«Ми не скажемо «ні» не тільки тому, що наші великі союзники просять нас, але і тому, що ми – Албанія», – написав Рама.

Цього тижня джерела повідомили Reuters, що адміністрація США провела переговори з Косовом і Албанією з приводу транзиту біженців з Афганістану. У Косові керівник апарату прем’єр-міністра Луан Даліпі підтвердив, що його уряд підтримує контакти з владою США щодо розміщення афганських біженців з середини липня.

До чого тут День незалежності Афганістану і теракти 11 вересня 2001 року

19 серпня в Афганістані – День незалежності, встановлений у 1919 році після того, як країна позбулася британського впливу. Можливо, кажуть експерти, таліби всіляко прагнули остаточно захопити владу в країні і взяти Кабул саме до цієї дати – як і до 11 вересня, коли світ відзначатиме 20-і роковини терактів у США 2001 року, після яких і почалася нинішня афганська війна і інтервенція Заходу в Афганістан.

Таліби почали брати під контроль нові провінції Афганістану на тлі виведення з країни військовослужбовців США та інших країн НАТО – повністю вивести сили західної коаліції планується до середини вересня.

Президент США Джо Байден, який оголосив після вступу на посаду про плани якнайшвидшого виведення з Афганістану до першої половини вересня всіх американських військових, які там перебувають, наполягає на обґрунтованості свого рішення. За словами Байдена, він не може знайти виправдання подальшій американській присутності в центрі громадянського конфлікту в іншій країні.

«Сьогодні «Талібан» – це і є Афганістан»

«Ми сьогодні виявляємо, я б сказав, таку драматичну деталь, що сьогодні «Талібан» – це і є Афганістан, розумієте? Я говорю про те, що, бачте, всі провінційні центри, всі польові командири, фактично всі губернатори падають ниць перед «Талібаном», віддають йому владу, зброю, вплив, контроль, і фактично ніхто вже особливо не плаче за правлячим режимом в Кабулі, президентом Ашрафом Гані», – сказав телеканалу «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки» політолог-сходознавець, знавець Афганістану Аркадій Дубновов за два дні до того, як таліби увійшли в Кабул.

«Всі віддаються «Талібану», тому що розуміють, що він сьогодні уособлює прийнятний для значної кількості афганців стиль життя, це архаїка, це повернення до того, що було раніше, хоча, звісно, з елементами сучасних досягнень цивілізації афганської, які, звичайно, переважно західні. Але я не впевнений, наскільки утримає цей режим ці завоювання, про які всі говорять: права жінок, навчання дівчаток і так далі. На жаль, ми стоїмо перед тим фактом, що Захід ще раз виявив свою нездатність цивілізувати суспільство, яке перебуває ніби в іншому історичному вимірі», – додає експерт.

Стаття підготовлена на основі новин, матеріалів телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», та Російської редакції Радіо Свобода