Львів у час війни. Як змінилося місто?

Львів за час повномасштабного нападу Росії на територію України став своєрідним гуманітарним осередком

ЛЬВІВ ‒ Десять місяців тому, коли почалась повномасштабна війна Росії проти України, Львів став своєрідним гуманітарним центром. Містом, у якому, за офіційними даними, почали своє життя наново понад 150 тисяч переселенців із окупованих Росією територій чи з тих, де ведуться активні бойові дії. Містом, де збирали допомогу для Києва, областей, які потребували продуктів, одягу, побутової хімії. Містом, у якому сотні волонтерів до сьогодні допомагають воїнам.

Як змінився портрет Львова від 24 лютого 2022 року?

Львів’янка чи маріупольчанка? Це найважче запитання для Ірини Дагаєвої. Наприкінці березня вона з донькою та внуками виїхала з рідного Маріуполя Донецької області у Львів. Під час російських обстрілів і захоплення Росією Маріуполя вона з рідними ховалась у підвалі філармонії. Була єдиною лікаркою у цьому місці для понад 800 людей. Зуміла принести ліки зі зруйнованих аптек і надавала допомогу пораненим і хворим, які перебували в укритті. А ще у цей підвал евакуювали вагітних жінок, породіль, немовлят із розбомбленого пологового будинку. Робота рятувала жінку в укритті, робота її рятує і сьогодні у Львові, де знайшла прихисток. Ірина Дагаєва ‒ лікарка з-понад 45-річним стажем.

Почувалася тут чужою людиною, зайвою, розгубленою і вибитою з рівноваги
Ірина Дагаєва

«Працюю лікаркою у центрі «Я ‒ Маріуполь». Робота забирає мої думки. 9 місяців минуло, як я виїхала зі свого рідного міста не зі своєї волі. Я була у Львові до війни. І сприйняття цього міста було цілком інше, тоді дивилась на красоти, відвідувала театр і музеї, насолоджувалась, бо я знала, що повертаюсь у рідний Маріуполь, додому, до рідних, на роботу. А коли ми приїхали з воєнного пекла, перші два місяці я нікуди не могла піти, мене нічого не тішило, моя душа лишилась у Маріуполі. Львів був чужим для мене, бо згадувалось рідне місто. Я почувалася тут чужою людиною, зайвою, розгубленою і вибитою з рівноваги. Я вже зараз по-іншому сприймаю Львів. Стараюсь відволіктися, і Львів повернувся до мене. Львів’яни, їхня доброзичливість, дух міста допомагають маріупольцям адаптуватись», ‒ розповідає лікарка з Маріуполя Ірина Дагаєва.

Ірина Дагаєва, переселенка з Маріуполя

З початком повномасштабної війни Росії проти України Львів перетворився у своєрідний гуманітарний центр. Школи, театри, садочки, вокзал, міський простір стали притулками для переселенців. У Львові люди зупинялись на кілька днів, щоб перепочити і вирішити, куди рухатись далі.

В одному з гуманітарних штабів у Львові, березень 2022 року

Львів’яни різних професій працювали волонтерами у притулках і на вокзалі. Львівські ресторатори готували гарячу їжу, зробили мільйони канапок для людей, які втікали від обстрілів і небезпеки в переповнених потягах, багатьом доводилось їхати стоячи.

Волонтери зустрічали дітей-сиріт із Запорізької області, травень 2022 року

У Львові переселенці отримували одяг, продукти, медикаменти, а також і психологічну допомогу.

Львів, грудень 2022 року

Загалом через місто пройшли понад 5 мільйонів переселенців за десять місяців війни. Львів’яни у перші тижні поселяли людей у своїх помешканнях.

У місті від першого дня вторгнення Росії, розповідає місцева влада, зуміли налагодити злагоджену і організовану роботу. Був день, за цими ж даними, коли у Львові одночасно жили майже два мільйони людей.

Це ще одна місія Львова – надихати, тому буде більше львів’ян у місті
Андрій Садовий

«Це здавалось нереально, що можна прийняти так багато людей одночасно, але існувала співпраця: місто-волонтери. Всі разом і всі допомагали не лише переселенцям, але й військовим. З бюджету міста найбільше видатків було скеровано на допомогу військовим. Мені здається, що Львів став незламним містом, а громада проявила риси людяності. Однозначно, що у Львові зросте чисельність населення. Люди думали, що тимчасово побудуть, але діти говорять батькам, що хочуть тут залишитись. Зауважую чисту українську мову, її демонструють люди, які раніше не вживали українську мову. Це ще одна місія Львова – надихати, тому буде більше львів’ян у місті. Я не ділю людей на старі львів’яни і нові, тому що це всі наші українці», ‒ каже Радіо Свобода мер Львова Андрій Садовий.

Бізнес

За даними міськради Львова, у 2022 році місто отримало більше податків, аніж очікувало, це завдяки малому бізнесу. Окремі підприємці перевели свій бізнес у Львів із Харкова, Маріуполя, Одеси, Київської області. У Львові переселенці відкрили понад десять кав’ярень.

Війна стала викликом для бізнесу, як кажуть самі бізнесмени. Багато власників ресторанів, кав’ярень, готелів, крамниць, пояснюють, намагаються утримати свої заклади, незважаючи на суттєве зменшення кількості туристів, постійні відключення електропостачання. Замість мелодій біля кав’ярень і ресторанів чути шум генераторів.

Генератори працюють і шумлять

Ресторанний бізнес перебуває у скрутній ситуації, відвідуваність зменшилась на понад 50%, зауважує підприємець Юрій Назарук, який є співвласником холдингу емоцій «!FEST». У час війни покращити ситуацію неможливо, каже він. За словами Юрія Назарука, наприкінці минулого року їхній холдинг був найбільшою ресторанною мережею України, загалом працювали 130 проєктів.

Сьогодні ресторанну галузь ми розглядаємо через призму потреб людей
Юрій Назарук

«Велика частина проєктів закрита. Ми зрозуміли через «ковід» і війну, що не можемо говорити про бізнес в Україні так, як у США чи Європі, бо у нас ціль ‒ вижити і зберегти людей, не починати після закінчення війни все з нуля. Сьогодні ресторанну галузь ми розглядаємо через призму потреб людей, які потребують просторів, де можна зарядити телефон, випити кави, де є зв'язок, електропостачання, і це є той самий «Пункт незламності». Ми робимо більше таких «пунктів». Обладнали заклади генераторами, маємо бомбосховища. Люди потребують таких місць тепла. Це важливо, щоб далі продовжувати працювати і перемога була швидше. Ми готували 37 тисяч порцій гарячої їжі на день, коли Львів був найбільшим транзитним хабом світу», ‒ каже Юрій Назарук.

Генератори у центральній частині Львова рятують підприємців і львів'ян

Щоб утримати ресторанний бізнес у Львові, освітні проєкти, команда успішно розвиває український одяг «Авіація Галичини», а ще відкриває свої заклади в європейських містах.

Краще змінювати країну в одязі, який зроблений в Україні
Юрій Назарук

«Авіація Галичини» отримала друге дихання і стала «одягом війни», тобто наш одяг дарують президентам, міністрам. Це не тому, що просто зручний, а тому що краще змінювати країну в одязі, який зроблений в Україні. Ми суттєво збільшили виробництво і є впізнаваним мілітарі одягом за кордоном. Створили благодійний фонд «Авіація Галичини» і маємо амбітну ціль придбати бойовий літак. Ще трішки зусиль – і наша мрія здійсниться», ‒ зауважує Юрій Назарук.

Ринок нерухомості у Львові

2022 рік був нестабільним для ринку нерухомості у Львові. Вже на початку лютого, коли західна розвідка активно говорила про ймовірне вторгнення Росії на територію України, підприємці почали шукати офісні приміщення для оренди. А з 24 лютого стрімко зросла вартість як оренди офісних приміщень, так і житла. Попит у кілька разів перевищував пропозицію. Дехто з львів’ян переїжджав до батьків чи у заміські будинки, а квартири дорого здавали, але були й такі, хто поселяв людей безкоштовно.

Вже наприкінці травня ситуація на ринку нерухомості збалансувалась, говорить рієлтор Віталій Ковтун.

Бізнес більш чутливий до ризиків, і тут є певні труднощі у Львові
Віталій Ковтун

«З’явилась додаткова пропозиція на ринку, тому ціни впали. До початку війни ціна за оренду однокімнатної квартири була 5-6 тисяч гривень, зараз – у середньому 7 тисяч. На кінець року є незначний ріст, незважаючи на інфляцію, економічне збурення, падіння в Україні економіки. Первинна нерухомість є найчутливіша, тому що інвестувати в помешкання гроші на тлі високих ризиків наважується мало людей. Натомість вторинний ринок жвавий і купують помешкання ті люди, які хочуть вирішити своє житлове питання. Бізнес більш чутливий до ризиків, і тут є певні труднощі у Львові, тому що економічна активність впала через війну», ‒ говорить рієлтор Віталій Ковтун.

Сьогодні у Львові є велика пропозиція офісних приміщень, і ціна за оренду квадратного метра становить в середньому 400 гривень, до початку повномасштабного вторгнення була удвічі вищою. Водночас бракує складських приміщень, і тому вартість зросла. Оренда двокімнатної квартири у Львові становить від 10 до 15 тисяч гривень на місяць.

За даними міськради, нове будівництво у місті ніхто не розпочинає, а завершують те, що раніше почали будувати. Оскільки вартість будівельних матеріалів зростає, тому дешевого житла у Львові не буде, наголошує мер Львова.

Портрет Львова, за оцінками львів’ян

За час війни Львів прийняв на лікування у міські лікарні понад 11 тисяч поранених: як цивільних, так і військових людей. Одним із пріоритетних напрямків, пояснюють, є на сьогодні протезування.

Як змінюється портрет Львова сьогодні? Яким би хотіли бачити Львів львів’яни після війни?

Місто має великий потенціал робити чужих людей своїми, Львів всіх «перемеле»
Ярослав Грицак

«Львів не дуже змінився, лише маємо переселенців. Львів є українське місто, яке відчуває свою місію ‒ показати Україну в Європі. Львів залишається самостійним містом, яке вірне українській незалежності і українському майбутньому України. Гостинне місто, бо прийняло стільки біженців. Війна ці риси підкреслила... Війна викликала всі риси Львова, і позитивні, і негативні. Але позитивні риси переважають і роблять місто таким, яке треба любити. Місто має великий потенціал робити чужих людей своїми, Львів всіх «перемеле», ‒ говорить історик Ярослав Грицак.

«Немає міцнішої фортеці в Україні, ніж Львів щодо відстоювання українських національних інтересів. Я хочу повернутись в український Львів, де я почуватимуся вдома, не осторонь, а хочу разом із туристами захоплюватись українським Львовом. Мені цього бракує. Вболіваю за українські сенси, якими Львів має наповнитися. Має сформуватись нова плеяда впливових львів’ян, які через себе пропускають філософію міста і мають навчитися впливати на владу і скеровувати її у правильному напрямку, не дозволяти їй руйнувати місто», ‒ вважає Антон Петрівський, який захищає Україну у складі 80-ї десантної бригади.

Різдвяного ярмарку у Львові цього року не буде

Для  мене Львів зараз у камуфляжі, воєнний
Андрій Салюк

«Місто у темряві бачу частіше. Для мене Львів зараз у камуфляжі, воєнний, з тим обладнанням, яке передаємо на фронт. Наша волонтерська група створилась рівно 9 років тому, у грудні 2013-го, як пункт допомоги на Майдан, а з березня 2014-го почали допомагати львівським прикордонникам, воїнам різних підрозділів і постійно передаємо, допомагаємо. Змінилось те, що потреби на фронт стали значнішими», ‒ каже волонтер Андрій Салюк.

Львів став містом, де присутня вся Україна
Юстин Бойко

«Львів став містом, де присутня вся Україна. Хтось пізнає Львів, когось львів’яни. Коли Україна не мала державності, Львів був носієм ідеї духовно-національної ‒ Бог і Україна. Львів є в пошуку нового місця в контексті нової України. В основі Львова буде віра в Бога, бо тут віра допомагала пережити різні окупації. Акцент буде на новітніх Героях України і їхні ідеали формуватимуть наступне покоління», ‒ наголошує священник УГКЦ Юстин Бойко.

Останні десять років Львів приваблював туристів у час різдвяно-новорічних свят, і саме на гостей прицільно працювали підприємці, кажуть вони. Але війна все змінила: туристів набагато менше, зауважують фахівці, місто значно скромніше прикрашене, відмовились від різдвяного ярмарку, а на верхівку ялинки встановили стилізований протитанковий їжак.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що має бути з Донбасом у 2023-му? Українці і Захід кардинально змінили свої погляди

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.